Foto: Mili Marušić, Ante Barbarić

VIDEO (FOTO): Utakmica godine – Široki Brijeg i Zrinjski u spašavanju sezone!

Autor: Danijel Ivanković

ŠIROKI BRIJEG - Tri sarajevska i jedan hercegovački klub predstojeće sezone predstavljat će bh klupski nogomet u Europi. Sarajevo, Željezničar i Olimpic su sarajevski predstavnici, no nepoznanica je ime četvrtog našeg sudionika u Europi, a doznat ćemo ga ove subote nakon što se odigra veliki derbi posljednjeg 30. Kola Premijerlige BiH. Široki Brijeg dočekuje Zrinjskog u utakmici sezone, odnosno u susretu za 3. mjesto. "Plemići" su na tri boda viška i njima je za plasman u Europsku ligu dovoljan bod, dok domaćinu igra bilo kakva pobjeda.

Sve je stalo u završnih 90 minuta. Pritisak na obje momčad, i Široki Brijeg i Zrinjski, koje su kroz prvenstvo i Kup propustile prigodu ranije osigurati Europu, bit će velik u subotu na Pecari, kada će u velikom derbiju odlučiti o tomu tko će igrati u pretkolima Europske lige, a tko će, pak, ostati praznih ruku.

„Tko bolje podnese taj pritisak, izaći će kao pobjednik“ – mišljenja je šef stručnog stožera Širokog Brijega Blaž Slišković.

sirokipress29052015 2

„Pokušat ćemo sutra odigrati najkvalitetnije što možemo, prije svega kada su u pitanju htijenje, trka, agresivnost i odnos prema majici koju nosiš i samo ako tako uđemo u utakmicu, sa 120 posto angažmana, onda možemo očekivati povoljan rezultat za nas“.

Slišković je podsjetio na izdanje Širokog Brijega iz drugog poluvremena protiv Borca u poluzavršnici Kupa, te kazao da ako takvo izdanje „Plavo-bijeli“ ponove protiv Zrinjskoga, „onda ne bi za nas trebalo biti problema“ .

Širokom igra samo pobjeda, dok Zrinjskome, istina, odgovara i neodlučeno, ali „ne vjerujem da će Zrinjski tako igrati, na bod, nego očekujem obostrano otvorenu utakmicu“.

Umor i igranje srijeda-subota, odnosno desetak utakmica u samo mjesec dana u završnici sezone razlog su oscilacijama u igri Širokog, tvrdi trener, iako u tome ne želi tražiti opravdanje te još jednom ističe kako vjeruje da će njegovi izabranici u derbiju odigrati maksimalno u svakom pogledu.

sirokipress29052015 3

„Protiv Zrinjskog nam je zadnja prilika. Sada više nema mjesta bilo kakvim kalkulacijama. Moramo pobijediti Zrinjskog, uz sav respekt koji imamo prema njima“ – kazao je kapetan Wagner.

Dodao je kako on i suigrači „nisu zaboravili igrati“ – te da imaju kvalitetu iskoristiti meč-loptu.

A sve bi za „Plavo-bijele“ bilo još ljepše, ako Wagner to „ovjeri“ svojim 100. golom u Premijerligi BiH. Čestita usput „Baki“ 56. rođendan (30. svibnja), a sebe i suigrače nagradi rekordom i pobjedom za još jedan izlazak na europsku pozornicu.

Zrinjski poput Širokog Brijega igra katastrofalno u posljednje vrijeme, međutim u redovima Mostaraca vjeruju da će u susretu dvaju loših suparnika ipak lošiji biti domaćini.

„Utakmica sa Širokim Brijegom je izuzetno značajna i za nas, ali i za momčad Širokog Brijega. Na Pecaru idemo ostvariti povoljan rezultat, s tim da imamo dvije solucije, to su neodlučeno i pobjeda. Očekujem da igrači pruže svoj maksimum u toj utakmici, a moramo biti veoma skoncentrirani jer svaki detalj može riješiti pitanje pobjednika“ – kazao je trener Zrinjskog Vinko Marinović.

Za utakmicu sa Širokim Brijegom trener Vinko Marinović neće moći računati samo na Denija Simeunovića. Kapetan Pero Stojkić smatra da navijači ne trebaju strahovati za rezultat Zrinjskog na Pecari.

zrinjskipres29052015

„Mi s nestrpljenjem očekujemo derbi. Mislim da smo kvalitetniji od Širokog i ne bi trebali strahovati za plasman u Europu“ – poručio je Stojkić.

U srijedu Široki nije uspio osvojiti Kup BiH. Nakon dva remija rezultatom 1:1, Olimpic je u finalu Kupa slavio nakon izvođenja jedanaesteraca.

„Nakon prvog poluvremena Široki je imao rezultat i igrača više, ali nije tu prednost iskoristio u nastavku. Olimpic je u drugom poluvremenu čak i bio opasniji. No, ta je utakmica za nas prošlost, i maksimalno smo fokusirani na utakmicu u subotu“ – istaknuo je trener Marinović.

Šef stručnog stožera Zrinjskog biranim riječima govori o kvaliteti momčadi s Pecare.

„Široki ima dosta kvalitetnu momčad koja je u krizi već duže vrijeme. Imaju kvalitetnih pojedinaca poput Wagnera koji svojim iskustvom i znanjem daje prevagu, tu je i Menalo, te Zakarić koji je uvijek opasan“ – riječi su trenera Marinovića.

Kapetan Pero Stojkić kazao je kako je igračima Zrinjskog važna potpora s tribina, te očekuje veliki broj Ultrasa na Pecari. Službeno će ih biti 200 na istočnoj tribini stadiona Pecara, jer organizirano dolaze 4 autobusa s gostujućim navijačima, međutim nema sumnje kako će u subotu i na dvije preostale tribine širokobriješkog stadiona biti pregršt simpatizera i navijača gostujućeg kluba, pa će definitivno najveći posao imati policija i ostali organi reda. Oni uvjeravaju da će u potpunosti moći iskontrolirati situaciju u ovoj utakmici visokog rizika, a mi im u tome možemo samo poželjeti puno uspjeha, jer bolje da se u danima nakon utakmice priča o događajima sa samog travnjaka, nego primjerice o eventualnim navijačkim neredima.

Autor: Danijel Ivanković

ZADNJE VIJESTI