fbpx

JOSIP ŠIMIĆ: Alisa Mutap namamila Dženana Memića u šetnju bez povratka!?

Autor: Josip Šimić

SARAJEVO - Dženan Memić, sin Muriza, bio je nastanjen u ilidžanskom naselju Sokolović Kolonija u Sarajevu. Osmi veljače 2016. godine zadobio je teške povrede glave sa smrtnim ishodom u Velikoj aleji na Ilidži u Sarajevu. Dženana Memića, ubio je pripadnik sarajevske siledžijske mafije Muamer Budnjo, sin Alije, nastanjen u ulici Milana Preloga na broju 12/a u Sarajevu, a šetnju bez povratka osigurala je Alisa Mutap. Upravo će inertnost Sarajevskog tužiteljstva prema nasilničkim okolnostima Muamera Budnje, stvorit dobru podlogu i izravan put do činjenja takvih krivičnih djela, koje udaraju na život i tijelo. Zbog takvih nesankcioniranih prijestupa Muamera Budnje ispaštat će mnogi.

Nakon dobijenih dokaza, ali i informacija iz Državne agencije za istrage i zaštitu o Muameru Budnji, koji ga ozbiljno svrstavaju u visok stupanj “žestokih” sarajevskih momaka, koji svoju “hrabrost” pokazuju atakom “s leđa” i batinjanjem slabijeg spola, najprije ćemo nešto o njegovoj kriminalnoj prošlosti.

Dana 09. 11. 2015. godine Hanadi Budnjo, supruga Muamera Budnje, rođena 06. 03. 1992. godine, kći Davora i Sandre, pretučena je od strane svoga supruga Muamera Budnje, te ista zbog vlastite sigurnosti odlazi iz Sarajeva za Odžak, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela od strane štetnika iz člana 173. KZ F BiH. Pretučena Hanadi Budnjo pregledana je od strane liječnika Županijske bolnice u Orašju, te je protiv Muamera Budnje podnesena prijava PU Orašje, a dok je dana 23. 11. 2015. godine uzeta i izjava na Zapisnik o saslušanju svjedoka i podnesena krivična prijava protiv Muamera Budnje, zbog krivičnog djela iz člana 173. KZ F BiH u svezi sa članom 222. KZ F BiH “Nasilje u porodici”! Tek nakon hitne urgencije od 02. 12. 2015. godine Treća PU Sarajevo podnijela je Općinskom sudu u Orašju Zahtjev za izricanje zaštitnih mjera i to od 03. 12. 2015. godine, iako je to bila dužna učiniti u roku od 12 sati od saznanja za radnje nasilja po članu 18. Zakona o zaštiti nasilja u porodici F BiH.Prethodno podneseni Zahtjev Općinski sud u Orašju je prihvatio 11. 12. 2015. godine te izdao Rješenje broj 25 1 Pr 002842 15 Pr, kojim je izrekao zaštitne mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja i zabrane približavanja oštećenoj Hanadi Budnjo u trajanju od jedne godine od dana pravomoćnosti odluke. Županijski sud u Odžaku potvrdio je Rješenje od 25. 01. 2016. godine, te isto postaje pravomoćno.

Kriminalna prošlost Muamera Budnje datira još iz 2010. godine, kada je pravomoćno uvjetno osuđen na 6 mjeseci, odnosno uvjetno dvije godine, zbog počinjenog krivičnog djela “Nasilničko ponašanje” iz člana 362. KZ F BiH. Dokazi o ovome nalaze se u spisu predmeta broj: 65 0 K 05758606 K, te uvid u spis predmeta 65 0 K 057586 13 Kv. U vrijeme dok mu je trajala uvjetna osuda, Muamer Budnjo je dana 22. 6. 2011. godine na Marijin Dvoru u Sarajevu siledžijski nakautirao vozača automobila u prometnoj nesreći, koju je skrivila upravo njegova sestra Amina Budnjo, o čemu postoje i dokazi i svjedoci, a sve se dešavalo oko 15 sati.

Jedan od svjedoka je Bakir Filipović, koji je 15. 02. 2013. godine dao intervju za Dnevni avaz, u kojem je potvrdio, da je on bio očevidac prometne nesreće u kojoj je Muamer Budnjo brutalno napao vozača automobila s kojim je imao prometnu nezgodu. Nakon toga, reagiralo je i Sarajevsko tužiteljstvo, koje je podiglo optužnicu i to protiv policajaca koji su samo reagirali s ciljem smirivanja eskalacije nasilničkog ponašanja Muamera Budnje. Dokazi o ovome nalaze se na Zapisniku o saslušanju svjedoka Bakira Filipovića, Izeta Žunića, Borisa Mihalja i Nihada Ahmića, te pripadnika PU Centar.

Umjesto da se protiv Muamera Budnje sprovede istraga i podigne optužnica, u skladu sa iskazima unaprijed navedenih svjedoka i da isti bude procesuiran u skladu s pravomoćnom krivičnom presudom, jer je u vrijeme trajanja uvjetne osude počinio novo krivično djelo, tik pogađajte, sudilo se ipak policajcima, koji su priveli Budnjinog sina zbog “prekoračenja” ovlasti! Naime, policajci su u lipnju 2011.godine uhitili Muamera Budnju, sina Alije, tajkuna SDA, zbog sudjelovanja u tuči na Marijin Dvoru, a Sarajevsko tužiteljstvo optužnicom je teretilo policajce za prekoračenje službene ovlasti i zlostavljanje. Muamer Budnjo, sin vlasnika sumnjivo privatiziranih hotela na Ilidži, nakautirao je vozača A. Š., koji je sudjelovao u prometnoj nesreći, čiji je akter bila i njegova sestra Amina Budnjo. No, incident većih razmjera spriječili su policajci, koji su uhitili Budnjinog sina, ali umjesto njemu, sudilo se policajcima!

Sarajevsko tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih policajaca I. Ž. rođen 1979., B. M. rođen 1978., te M. A. rođen 1977. godine. Tužiteljstvo KS teretilo je policajce da su počinili krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe i krivično djelo lakih tjelesnih povreda. Navedeno je u optužnici, da su policajci Muamera Budnju udarali dok je imao lisice na rukama, te nepotrebno grubo postupali s njim, udaravši ga od policijski auto, iako je on govorio “predajem se”! Postupajuća tužiteljica Suada Velić, koja je imala priliku vidjeti snimak zbivanja, isti nije dala kao dokaz. Na snimku se jasno vidi da je privođenje Muamera Budnje bilo legalno, a čak je i tada komesar policije MUP-a KS Vahid Ćosić ocjenio da su policajci postupili ispravno.

Obrana općeg društevnog dobra traži da se napadača onesposobi da čini zlo. Iz ovoga proizlazi razuman logički zaključak, da je pravo i dužnost zakonite javne vlasti da primjenjuje i određuje mjere sile i kazne srazmjerne težini prijestupa. Iz ovih razloga nositelji vlasti i njima podređene snage reda imaju pravo i dužnost upotrijebiti i oružje da odbiju napadača od građanske zajednice za koju su odgovorni. Prvi cilj uhićenja ima svrhu popraviti i spriječiti nered prouzrokovan zlodjelom i štititi javni red i osobnu sigurnost svih građana, i konačno da pridonese popravku krivca. SIPA je već 20. 12. 2016. godine zapremila krivičnu prijavu protiv Alije i Muamera Budnje, svi nastanjeni u ulici Milana Preloga 12/a na Novom Gradu u Sarajevu. Tereti ih se da su u vremenskom periodu od dana podnošenja krivične prijave kupovali sumnjive nekretnine: stan između Ziraat banke i Elektroprivrede, koji je prepisan na kćerku Alije Budnje, zatim 4 stana u Bosmalu na 06. 12. i 17 katu, te 200 duluma zemlje u Odžaku, a o svemu posjedujemo i dokumentaciju. Istražni organi sumnjaju da postoje svi elementi bića krivičnog djela utaje i pranja novca.

Već je dana 13. 01. 2016. godine Muamer Budnjo podnio tužbu za razvod braka, a na istu mu je dostavljen odgovor 29. 02. 2016. godine. Općinski sud u Sarajevu donio je Rješenje 65 0 P 541079 Mo od 10. 3. 2016. godine, kojim je dijete povjerio ocu do okončanja postupka razvoda braka. Prethodno protokolirana i uredno evidentirana nasilnička prošlost, sa pravomoćno osuđujućim presudama Muamera Budnje, nije uvjerila Općinski sud u Sarajevu da dijete ipak treba dodijeliti majci.

Protiv Muamera Budnje u posljednje dvije godine podneseno je dvostruko više krivičnih prijava Tužiteljstvu KS, na čelu sa “preambicioznom” Dalidom Burzić, ali bezuspješno. Prijave su bile samo mrtvo slovo na papiru, a u Tužiteljstvu kada se pojavi ime Muamer Budnjo spis se odlaže “ad acta”! Hanadi Budnjo bila je njegova supruga kojoj su sve relevantne institucije u BiH povrijedili Ustavom zagarantirana prava.

Dana 07. 12. 2016. godine upućen je Zahtjev SIPA-i, Federalnom tužiteljstvu F BiH, te Tužiteljstvu KS za poduzimanje hitnih mjera protiv Muamera Budnje, suca Elvisa Zorlaka i drugih sa njima udruženih lica radi činjena niza krivičnih djela. Muamer Budnjo nekoliko puta u kontinuitetu pretukao je svoju suprugu Hanadi Budnjo, a posljednje put to je učinio 09. 11. 2015. godine, kada ju je pretukao pred malodobnim djetetom Saidom Ali Budnjom. Dokazi o ovome proizlaze iz ambulantnog lista od 11. 11. 2016. godine broj: 32/11 i 784/15. Nakon tih posljednjih batina, zajedno sa malodobnim djetetom odlazi u Orašje, te joj Županijski sud u Orašju izdaje Rješenje o zaštitnim mjerama i zabranjuje Muameru Budnju svaki prilazak oštećenoj. I pored zabrane, isti je konstantno vršio pristisak, kako osobno, tako i preko svoga oca Alije Budnje, koji je u pratnji policije u Odžaku početkom siječnja 2016. godine konstantno se približavao oštećenoj i pored mjera zabrane.

Nakon odlaska iz zajedničkog stana, Hanadi Budnjo sve je uredno prijavila PU Novi Grad, o čemu je obavješteno i Sarajevsko tužiteljstvo i predmet zavelo pod brojem: T 09 0 KT 0095273 15. Iako se radi o hitnom predmetu zbog prirode predmeta, po istom do danas, a ni godinu dana poslije nije okončana istraga protiv Muamera Budnje, niti protiv istog podignuta optužnica, što definitivno potvrđuje da Muamer Budnjo uživa zaštitu Dalide Burzić.

I pored svega navedenog, u postupku povodom izdavanja privremene mjere sa mjerom osiguranja, a povodom Prijedloga za određivanje istih podnesenog od strane Muamera Budnje, Općinski sud u Sarajevu, sudac Elvis Zorlak je postupio apsolutno suprotno primjenjivim odredbama Porodičnog zakona F BiH na štetu majke i malodobnog djeteta dodijelivši dijete ocu do okončanja brakorazvodne parnice. U tom postupku, sudac Općinskog suda u Sarajevu počinio je niz povreda kako samog postupka, tako i odredaba PZ F BiH. Najfrapantnije povrede jesu, da kao sudac Centru za socijalni rad Sarajevo nije dostavio dopunu Prijedloga od 16. 02. 2016. godine, kako bi se kao umješač siu generis, čiji je položaj određen Porodičnim zakonom F BiH u smislu odredbe člana 305. PZ F BiH mogli izjasniti o tome s kojim roditeljem preporučuju da živi malodobno dijete i ostalim sadržajem roditeljskog prava.

Sam Centar je zbog navedenog propusta Suda, odnosno suca Elvisa Zorlaka, koji je na najgrublji način povrijedio svoju imperativnu zakonsku obavezu iz navedenog člana (Prije odluke iz stava 1 člana 304. ovog Zakona, Sud je dužan zatražiti mišljenje i prijedlog organa starateljstva) istakao da se nije izjasnio o povjeri djeteta ocu. Također su istaknuli, da se uopće ne bi mogli izjasniti o ovome prijedlogu bez prethodno provedenih određenih vještačenja, (u smislu procjene roditeljske sposobnosti), koje sud nije dozvolio. Zbog ovakvog grubog kršenja zakona dana 05. 10. 2016. godine podnesen je zahtjev za izuzeće suca Elvisa Zorlaka, ali je predsjednica Općinskog suda u Sarajevu Janja Jovanović ekspresno zahtjev za izuzeće suca odbila.

Ukratko smo naveli gore njegovu kriminalnu prošlost, koja je čist dokaz njegove maničnosti, kompulzivnosti, koja obilježava njegovu prijeku narav.

Glavna tužiteljica KS Dalida Burzić je svojim dopisom A-429/16 od 19. 04. 2016. godine obavijestila roditelje ubijenog Dženana Memića o tome, kako “Tužiteljstvo KS radi intezivno poduzimajući sve mjere i radnje u okviru svoje nadležnosti, u cilju rasvjetljavanja okolnosti pod kojim je počinjeno krivično djelo ubojstva Dženana Memića, a sve s ciljem identifikacije izvršitelja krivičnog djela i krivičnog gonjenja”. Nadalje je istakla Dalida Burzić, “ukoliko ovo Tužiteljstvo utvrdi da postoji nečija odgovornost za pogrešan smjer istrage, Tužiteljstvo će poduzeti sve mjere i radnje, u okviru svoje nadležnosti”! Svojim drugim dopisom broj A-532/16 od 06. 05. 2016. godine Dalida Burzić ističe: “U potpunosti se suosjećam s Vama i Vašoj boli za izgubljenim sinom…navodite kao ne želite nikoga imenovati, a od ovog Tužiteljstva tražite da priopći informaciju da je Vaš sin ubijen…”!

Dan nakon ubojstva Dženana Memića ovlaštena službena osoba MUP-a KS, a koja je nakon kritičnog događaja obavila razgovor sa Alisom Mutap, sačinila je službenu zabilješku dana 09. 02. 2016. godine i u istoj zabilježila, kako je ova svjedokinja navela da sa sigurnošću ne može kazati, što se točno desilo i da je do nezgode došlo najvjerojatnije udarom vozila s leđa, a kako je to sve navedeno i u informaciji MUP-a KS. Nasuprost tome, prilikom uzimanja izjave od te službene osobe MUP-a KS na zapisnik od 10. 03. 2016. godine (nakon što je Tužiteljstvo KS cio slučaj okvalificiralo kao ubojstvo), isti je izjavio kako je Alisa Mutap rekla da je 100% sigurna da ona i njen mladić nisu zadobili povrede ni od kakvog vozila, dok se ostalog ne sjeća. Utvrđeno je, da je policijski službenik MUP-a KS u dva navrata opisao dijametralno suprotan sadržaj “istog” razgovora sa svjedokom, te iskazana sumnja u vjerodostojnost iskaza svjedoka. No nisu ovo opstrukcije jedine u istrazi!

Nakon ovog ubojstva, slijede ekskluzivna hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića, te podizanja optužnice protiv istih. Nakon podizanja optužnice, ista je proslijeđena Županijskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje i to sutkinji Roziti Šimić, koja je odbila da potvrdi optužnicu, vjerojatno znajući prethodno da uhićeni nisu izvršili krivično djelo ubojstva. Ali pogađajte, optužnicu je sa zadovoljstvom potvrdio Dalidin potrčko Jasenko Ružić. Nakon potvrđene optužnice, a prema unaprijed smišljenom planu, Alisa Mutap pribjegava metodama amnezije, kao sigurnoj metodi da se zaštiti od bilo kakvih pitanja na Sudu, pravdajući se da “ne zna” ništa. Amneziju joj piše dr. Enra Suljić, najbolja prijateljice Zehre Budnjo, majke od Muamera Budnje. Naš izvor tvrdi, da je dr. Enra, njezina majka i sin u 2015. godini na Alijin račun išli na more. Nekoliko neuropsihijatara na KCU Sarajevo nam je potvrdilo da šizofrenija ne uzrokuje amneziju, no dr. Enra Suljić ipak misli drugačije – u prilogu vidite i sliku: dr. Enra, Zehra i njezina majka! Da li to zbog svojih prijateljskih odnosa s obitelji Budnjo, sami prosudite. Neophodno je da se uzme drugi neuropsihijatrijski vještak radi objektivnosti nalaza!

Muamer Budnjo i Alisa Mutap neposredno nakon ubojstva obadvoje su spriječeni u bijegu iz zemlje, te isti skinuti sa sarajevskog aerodroma: ona skinuta sa puta za Istambul, Muamer skinut s puta za Švicarsku. Ptajte policiju ako meni ne vjerujete! Nakon nečuvene pljuske, odnosno video nadzora sa Kuvajtske ambasade, gdje se jasno vidi na snimcima da kombij ima ispravne farove. Naš izvor iz policije tvrdi, da je stvarni krivac ubojstva Dženana Memića upravo Muamer Budnjo, a ne izvjesni Seferovići, te da je od ubojstva do uhićenja Seferovića, Tužiteljstvo KS, na čelu s Dalidom Burzić, zajedno sa Budnjama vrbovalo Cigane, na priznanje krivičnog djela, a zauvrat dobit će novac, te će im cijeli slučaj biti okvalificiran, ne kao ubojstvo, već kao krivično djelo protiv sigurnosti prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći oštećenom, što ne mogu dobiti više od dvije godine.

Ljubo Seferović u početku je tvrdio da je udario Dženana Memića kombijem u trenutku dok je dohvaćao CD. No međutim, ova njegova izjava u suprotnosti je s materijalnim dokazima i dokazima od strane vještaka. Alisa Mutap zbog svojih svjesnih laži, zaplela se u niz kontradiktornosti, zbog toga smatram da je ona učinila i krivično djelo davanje lažnog iskaza u sticaju s ometanjem rada pravde. Svojim lažima potkopala je povjerenje među ljudima I razorila tkivo društvenih odnosa. Naš izvor iz pritvorske jedinice tvrdi, kako Seferovići uživaju povlašten status u pritvorskoj jedinici, te da im se donosi ekskluzivna hrana iz hotela.

Važan detalj ovdje za napomenuti jest simulirana pljačka Alije Budnje, neposredno nakon ubojstva Dženana Memića. Pljačka je trebala poslužiti da se prikrije ogroman novac koji je misterizno nestao od Budnje, a završio u Burzićkinim skromnim džepovima. Naime, plan je bio, da ako ikad istražni organi posumnjaju da je glavna tužiteljica KS Dalida Burzić primila mito u zamjenu za ne procesuiranje Budnjinog sina, Alija Budnjo ima pokriće gdje je nestao toliki novac, ta bila je “pljačka”!

Nakon svih medijskih nastupa, zanimljivo je da Tužiteljstvo KS nije niti jednom, koliko smo upoznati, pozvalo Muameru Budnju na saslušanje. Bilo kako bilo, dok je lešinara, bit će i leševa! Slučaj Dženana Memića obilježio je glavni grad BiH kao stanje nespokoja, tjeskobe i straha, ali i dokazao korumpiranost pravosudnih institucija.

Autor: Josip Šimić

ZADNJE VIJESTI