![](https://www.dnevno.ba/wp-content/uploads/2024/07/mobitel-spavanje-155x80.jpg)
Istraživanje je analiziralo utjecaj umjetnog svjetla tijeko...
Održavanje uravnotežene prehrane ključno je za optimalno zdravlje crijeva i metabolizma. Naša crijeva su dom bilijunima bakterija koje igraju ključnu ulogu u probavi, imunitetu i regulaciji raspoloženja. Ono što jedemo značajno utječe na metabolizam, proces kojim tijelo pretvara hranu u energiju.
Važno je ne zanemariti utjecaj pića koje konzumiramo. Jako je važno paziti i na ono što pijemo. Određeni napici mogu imati loš utjecaj na naše cjelokupno zdravlje.
Nutricionistica Lisa Richards i dijetetičarka Trista Best ističu dvije opcije koje bi trebali izbjegavati ako želimo očuvati zdravlje crijeva i brz metabolizam.
Voćni sokovi iz trgovine, iako se često smatraju zdravim izborom, mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine. “Komercijalni voćni sokovi mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine zbog visokog udjela dodanog šećera i nedostatka vlakana”, kaže Richards za SheFinds.
Ti sokovi često sadrže velike količine rafiniranog šećera za poboljšanje okusa, što dovodi do brzih skokova razine šećera u krvi, među ostalim rizicima. Također, takvi skokovi mogu pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, stanju koje smanjuje sposobnost tijela da regulira šećer u krvi i može dovesti do metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2.
Richards naglašava da proces cijeđenja također uklanja većinu prirodnih vlakana koja se nalaze u cijelom voću, što je važno za usporavanje apsorpcije šećera i poticanje osjećaja sitosti.
“Bez vlakana tijelo brzo probavlja sok, što dovodi do povećane gladi i unosa kalorija”, napominje ona. Ta kombinacija visokih razina šećera i malo vlakana može značajno poremetiti zdravlje metabolizma te pridonijeti debljanju i pretilosti.
Energetska su pića popularna zbog svoje sposobnosti da podignu razinu energije, ali mogu predstavljati ozbiljne rizike za zdravlje, posebno kada su u pitanju naša crijeva.
“Energetska pića mogu biti štetna za zdravlje crijeva zbog visokog udjela kofeina i šećera, kao i prisutnosti umjetnih sladila i aditiva“, ističe Best. Pretjerani unos kofeina može pretjerano stimulirati probavni sustav, što dovodi do problema poput gastritisa i refluksa kiseline.
Osim toga, visoka razina šećera u energetskim pićima potiče rast štetnih bakterija u crijevima, narušavajući ravnotežu mikrobioma. “Umjetni zaslađivači, poput sukraloze koji se nalaze u mnogim energetskim pićima, mogu negativno utjecati na raznolikost crijevnih bakterija, potencijalno dovodeći do stanja poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i metaboličkih poremećaja”, zaključila je dijetetičarka.
Istraživanje je analiziralo utjecaj umjetnog svjetla tijeko...
Postoje mnoge dobrobiti koje ljudi mogu iskusiti kao rezulta...
Održavanje uravnotežene prehrane ključno je za optimalno...
Novo istraživanje provedeno od strane istraživača s Medic...