Foto: Pixabay

Ako osjetite ovaj miris u automobilu odmah se zaustavite: Potrebno je slijediti par važnih koraka

Autor: Dragan Marić

Ako osjetite miris benzina u automobilu, to je znak za zabrinutost jer ukazuje na mogući problem s curenjem goriva. U najgorem slučaju, takav kvar može dovesti do požara. U takvoj situaciji, preporučuje se slijediti nekoliko važnih koraka radi sigurnosti.

Prvo, ako tijekom vožnje osjetite miris benzina, odmah se zaustavite na prvom sigurnom mjestu, biježeći od prometa i pješaka koliko je moguće. Potom trebate ugasiti motor i odmah napustiti vozilo. Ako ste tijekom vožnje pušili, važno je odmah ugasiti cigaretu kako biste smanjili rizik od izbijanja požara.

Ove mjere predostrožnosti su ključne jer visoki tlak u cijevima goriva i toplina koju stvara motor i ispušni sustav mogu uzrokovati zapaljenje curenog goriva. Stoga, reagiranje brzo i pravilno je izuzetno važno kako biste zaštitili svoju sigurnost i sigurnost drugih.

Foto: Pixabay

Nemojte sami popravljati kvar

Ako je miris koji osjetite intenzivan to vjerojatno znači da gorivo curi u motornom prostoru, zbog čega pare prolaze kroz ventilaciju i dolaze u kabinu vozila, piše Danas.rs. Ako je miris slabijeg intenzitet moguće je da gorivo curi u blizini spremnika ili da jednostavno niste zatvorili čep spremnika nakon što ste bili na benzinskoj postaji, što su znatno manje opasni slučajevi.

Ako ste sigurni da je izvor mirisa kvar, bolje posjetite servisera nego da se izlažete riziku tako da sami pokušate detektirati razlog kvara. I nakon otklanjanja problema moguće je da će se miris zadržati još neko vrijeme. To možete riješiti tako da u vozilo stavite osvježivače zraka, kao što je popularna “mirisna jelka” te također da dobro prozračite vozilo.

Ući u vruće auto može biti izrazito opasno: Evo kako ga rashladiti za samo deset sekundi

 

Ako je benzin dospio u kabinu, naravno potrebno je temeljito očistiti vozilo. To možete napraviti tako da površine na kojima je bio benzin očistite otopinom pripravljenom od sode bikarbone, octa i vruće vode, u jednakim omjerima. Miris možete ukloniti i kombinacijom šampona i vode.

 

Autor: Dragan Marić

ZADNJE VIJESTI