Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Gaf Mate Rimca na predstavljanju robotaksija: ‘Čini se da je došlo do problema’

Autor: Dnevno.ba

Mate Rimac danas je predstavio dugoiščekivani projekt u kampusu u Kerestincu kraj Zagreba. Riječ je o robotaksiju. Na predstavljanje su stigli premijer Andrej Plenković, ministar prometa Oleg Butković te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Rimac je za robotaksije dobio 179,5 milijuna europskog novca, a projekt je probio niz rokova, a neka su obećanja, poput broja robotaksija na zagrebačkim ulicama pri pokretanju usluge, drastično srezana. Naglasio je da robotaksi neće biti savršen, ali će ga napraviti da bude siguran.

“Verne će biti najsigurniji mogući automobil u slučaju da se dogodi nesreća. Mi ćemo brinuti o svemu, vi nećete morati brinuti ni o čemu. Moći ćete se opustiti, gledati film, raditi bilo što što želite. Automobil ćete moći potpuno personalizirati. Koji god robotaksi pozovete, moći ćete birati koju glazbu ćete slušati, taj robotaksi bit će potpuno vaš”, rekao je Rimac na predstavljanju.

Ključna će tako biti mobilna aplikacija u kojoj će se, između ostalog, moći vidjeti koliko je ostalo do dolaska vozila. “Svaka vožnja može biti personalizirana, od temperature do mirisa, osiguravajući da putovanje nema za cilj samo dolazak na odredište već i uživanje u ljepoti svake vožnje”, objasnio je.


Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vozilo otkazalo poslušnost

Najzanimljiviji trenutak predstavljanja bio je kad je Rimac aplikacijom pokušao pozvati robotaksi. Automobil se međutim nije pojavio. “Čini se da je došlo do problema, moj tim će to provjeriti”, rekao je Rimac.

Nakon nekoliko minuta robotaksi je pokušao pozvati suosnivač i glavni direktor dizajna u P3 Adriano Mudri, ali vozilo ni onda nije došlo. Netom nakon toga rečeno je kako robotaksi ima oštećen kotač.

Zanimljivo je da će Verne, kako se robotaksi zove, biti dvojsed jer, kako tvrde osnivači, u devet od 10 vožnji vozilo koristi jedna ili dvije osobe. Klizna vrata omogućit će korisnicima lakši ulazak, a iz tvrtke navode da će u njemu imati više prostora nego u Rolls Royceu. Prva usluga će biti pokrenuta u Zagrebu 2026. godine.


Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković preuzeo riječ

“Ovo će sigurno značiti novi način vožnje u urbanim sredinama i odlično je da je Hrvatska predvodnik u tome i da Rimac sa svojim partnerima već ima listu čekanja. Mi ćemo promijeniti zakone kako bismo mogli omogućiti vožnju takvih vozila. Vlada i MUP su zainteresirani i spremni udovoljiti svim zahtjevima. Moram čestitati dizajnerima jer je auto udoban i siguran. Ova sitna greška je dio početnih problema, ali morate znati da je ova tvrtka puno toga napravila u posljednjih 15 godina”, rekao je Plenković.

“Vozio bih se njime, zašto ne? Ovo je novo vrijeme, stvari funkcioniraju na neki novi način”, dodao je.

Mate Rimac predstavlja konačni izgled i sve detalje svog robotaksija: Dolazi i Plenković

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI