Foto: Facebook

Mate Rimac predstavlja konačni izgled i sve detalje svog robotaksija: Dolazi i Plenković

Autor: Dnevno.ba

Projekt robotaksija koji razvija jedna od kompanija u ekosferi Mate Rimca danas bi napokon trebao biti predstavljen javnosti uz puno više detalja nego što je to slučaj bio dosad, uključujući vjerojatno i sam automobil koji bi trebao biti okosnica flote.

Predstavljanje će se održati u kampusu u Kerestincu kraj Zagreba.

Uz novi brend, tvrtka će predstaviti i cjelokupni ekosustav urbane mobilnosti te sve funkcionalnosti buduće usluge, najavio je FORBES Hrvatska.

Na predstavljanje dolaze i premijer Andrej Plenković te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Prezentacija će se održati s početkom u 11 sati, a govore će održati suosnivač i glavni izvršni direktor P3 Marko Pejković, suosnivač i glavni direktor dizajna u P3 Adriano Mudri i suosnivač P3 i glavni izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac.

Projekt je izazvao dosta kontroverzi

Očekuje se da bi na predstavljanju trebale biti otkrivene tehničke specifikacije, ali i sam izgled robotaksija. Inače, riječ je o projektu koji je izazvao dosta kontroverzi. Naime, Rimac je sve najavio još 2017. godine, kad je otkrio da radi na tehnologiji autonomne vožnje.

Iako se najavljivalo da bi robotaksiji trebali voziti zagrebačkim ulicama još lani, sve je prolongirano na 2025. godinu. Na temelju tog projekta, Rimac je dobio oko 180 milijuna eura koje je odobrila Europska komisija temeljem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Pojavile su se brojne kritike koje se odnose na dodjelu novca bez natječaja i nepoštivanje rokova realizacije projekta.

Marko Todorov/Cropix

Mijenjat će se zakon

Kako je ranije objavio Forbes, tvrtka P3 koja je zadužena za razvoj i proizvodnju robotaksija, lani je zabilježila 944.000 eura prihoda. No, rashodi su im iznosili oko 13 milijuna eura, tako da im je ukupni saldo 12 milijuna eura u minusu. Krajem prošle godine zapošljavali su 87 djelatnika. Do kraja prošle godine Project 3 Mobilityju je isplaćeno oko 90 milijuna eura.

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić otkrio je kako će se zbog robotaksija mijenjati i Zakon o cestovnom prometu. On je na pitanja saborskih zastupnika otkrio tko će odgovarati u slučaju da autonomno vozilo, odnosno vozilo bez vozača prouzrokuje prometnu nesreću.

“Odgovornost je predviđena Zakonom o sigurnosti prometa koji je u ingerenciji MUP-a. Osnovano je radno tijelo i, pretpostavka je, da će glavna odgovornost biti na vlasniku vozila ili na operateru koji njime upravlja”, rekao je Mihotić predstavljajući izmjene zakona u kojima se po prvi put definira automatizirani cestovni prijevoz. Usput je otkrio neke detalje Rimčeva projekta:

 

“Sustav autonomnih vozila uvodit će se u fazama. Najprije će se krenuti u Zagrebu, na određenim kratkim rutama, kako bi se vidjelo kako to funkcionira i sagledali svi rizici, a onda će se širiti dalje”, dodao je.

Nakon razvoda od Mate Rimca, lijepa Katarina bi mogla dobiti poštenu lovu

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI