Ilustracija: Željko Puhovski /CROPIX

Prevaranti se kod prodaje rabljenih automobila služe mnogim trikovima, donosimo neke od njih

Autor: Dnevno.ba

Kupnja rabljenog automobila može biti uzbuđujući proces, ali isto tako može biti i zamka za neoprezne. Stručnjaci iz tvrtke za obradu podataka o automobilima, carVertical, dijele važne savjete kako biste se zaštitili od prevara na tržištu rabljenih automobila.

Evo nekih od zamki na koje možete naletjeti:

1. Plaćanje unaprijed

Prevaranti oglašavaju automobile koji se čine kao dobra ponuda. Zatim uvjere potencijalnog kupca da se automobil nalazi na udaljenoj lokaciji i traže da se novac prebaci unaprijed.

Često se pretvaraju da postoje I drugi zainteresirani kupci kako bi stvorili osjećaj hitnosti. Nakon što novac bude prebačen, oni ga podignu i obrišu oglas te potpuno nestanu.

2. Lažne web stranice prodavača automobila

Prevaranti naprave lažne web stranice na kojima pokazuju vrlo privlačne ponude. Često su ove web stranice vrlo slične poznatim stranicama autokuća ili brendova, i koriste gotovo identične poveznice.

Jednom kada kupci pronađu te ponude i kontaktiraju navodnog prodavača, od njih se često traži da plate unaprijed i izgube novac.

Ilustracija: Pixabay

3. Skrivanje podatka da je automobil uvezen

Ponekad prodavači izbjegavaju spomenuti prošlost automobila u stranim zemljama. Čak i ako je automobil uvezen prije pet ili osam godina, to je još uvijek važna informacija koja može biti ključna pri donošenju odluke.

Uvoz automobila relativno je jednostavan i jeftin, zbog čega mnogi automobili kupljeni u jednoj državi završavaju u drugoj. Međutim, tijekom prekograničnih transakcija, može se manipulirati kilometražom te sakriti neka oštećenja.

4. Oglasi na društvenim mrežama

Lažni oglasi za prodaju dijelova automobila vrlo su popularni na oglasniku Facebook Marketplace, a često uključuju oglašavanje dijelova za popularnije automobile kako bi se stvorila iluzija povoljne cijene.

5. Prevare s vraćanjem kilometara

Vraćanje kilometraže prakticiraju prevaranti koji žele umjetno povećati vrijednost automobila kojeg prodaju. Na starijim automobilima kilometraža se može vratiti mehanički, dok je na novim vozilima to moguće napraviti koristeći dijagnostičke uređaje.

Zbog ovakvih prevara kupac se dovodi u opasnost da kupi automobil s potencijalnim problemima, a čija je vrijednost puno manja od cijene koju je za njega platio.

Pixabay / Ilustracija

6. Skrivena oštećenja

Ponekad prodavači ne žele biti transparentni oko oštećenja automobila, a jedini način da to saznate jest provjera povijesti automobila.

Kupnja rabljenog automobila s ranijim ozbiljnim oštećenjima na kraju vas može stajati mnogo novca zbog potrebnih popravaka. Da ne spominjemo i da vozilo može imati veća oštećenja koja narušavaju njegovu sigurnost.

7. Lažna povijest vozila

Neki prodavači lažiraju izvješća o povijesti vozila kako bi kupcima prikazali da automobil koji prodaju nema mana.

Zato kupci sami trebaju potražiti izvješće o povijesti auta, kako bi izbjegli prevaru.

8. Automobili koji su služili za najam i kao taksi vozila

Prilikom kupovine, trebalo bi izbjegavati automobile koji su služili za kratkoročni najam ili kao taksi vozila. Taksi vozila često imaju veću kilometražu I mogu se prepoznati po istrošenoj unutrašnjosti, posebno na stražnjim sjedalima.

Kupcima se savjetuje da pregledaju takva vozila s posebnom pažnjom na stanje sustava za kočenje i dijelova ovjesa.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

9. Ukradeni automobili

Gotovo sva ukradena vozila završavaju kao rezervni dijelovi na crnom tržištu, ali ponekad ti automobili mogu završiti i u oglasnicima. Provjera povijesti pokazat će vam je li automobil bio prijavljen kao ukraden.

10. Sumnjive sheme plaćanja

Prodavači mogu tvrditi da ne prihvaćaju bankovne prijenose, već preferiraju plaćanja putem drugih kanala za transakciju novca. Ovo je znak za uzbunu jer prevaranti mogu napraviti lažne osobne iskaznice i uzeti novac, a da nikada ne pokažu automobil.

Ako osjetite ovaj miris u automobilu odmah se zaustavite: Potrebno je slijediti par važnih koraka

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI