Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Rimčevi ljudi nakon gafa sa robotaksijem priznali: ‘Čovjek iza kulisa trebao je upravljati vozilom’

Autor: Dnevno.ba

Na predstavljanju projekta robotaksija koje se nedavno održalo u Zagrebu, koje su pratili visoki uzvanici i novinari iz cijelog svijeta, dogodio se neobičan incident koji je izazvao mnogo pitanja i nejasnoća.

Naime, tijekom prezentacije, kada je Mate Rimac pozvao vozilo na pozornicu, vozilo se nije pomaknulo. Prvo objašnjenje bili su tehnički problemi, zatim problemi s kočnicama na prednjem kotaču, a potom su na fotografijama uočili osobu koja je izgledala kao da kontrolira vozilo preko (industrijskog) kontrolera.

Nakon prvotne šutnje iz Vernea, tvrtke u kojoj je Mate Rimac suosnivač, Rimac je objavio video u kojem je prikazano kako bi trebalo funkcionirati. Ipak, situacija s prezentacije ostala je nejasna.

Ipak, sad su glavni izvršni direktor Vernea Marko Pejković i suosnivač i glavni direktor dizajna u Verneu Adrian Mudri, u razgovoru za 24sata ipak priznali da je – čovjek iza kulisa trebao upravljati vozilom.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Wow efekt na pogrešan način’

Čovjek koji ga je sa strane kontrolirao radio je to da bi mogao sigurno doći na pozornicu, priznali su u razgovoru.

Otkrili su i da dotično vozilo nema ni pogon ni funkcionalne senzore, odnosno da je bilo pripremljeno samo za show.

Da se dovede na pozornicu i da bi ga se moglo pokazati u dolasku i odlasku s pozornice, rekli su te priznali “da su zeznuli”.

Htjeli smo imati wow efekt na pogrešan način, dodaju.

U prijevodu, Rimčevo ceremonijalno naručivanje robotaksija aplikacijom nije imalo nikakve veze sa samim dolaskom vozila na pozornicu. Znači, niti je radila aplikacija, niti vozilo. Svime je trebao upravljati čovjek.

Rimac bijesan nakon kritika za robotaksije: ‘Ovih dana je toliko gluposti napisano o Vernu’

Podsjetimo, Project 3 Mobility (sad Verne) dobio je gotovo 180 milijuna eura europskog novca za razvoj toga projekta, kojim su se prvi robotaksiji na zagrebačkim ulicama trebali pojaviti ove godine. Rokovi su probijeni, a Rimac je na prezentaciji rekao kako ciljaju 2026. godinu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI