Unsplash / ilustracija

Ući u vruće auto može biti izrazito opasno: Evo kako ga rashladiti za samo deset sekundi

Autor: Dragan Marić

Svaki vozač koji je ušao u automobil koji je stajao na suncu cijeli dan zna koliko to može biti teško iskustvo. To ne samo da je neprijatno, već može biti i opasno za zdravlje.

Međutim, postoji jedan trik koji može pomoći da se brzo rashladi automobil koji je bio izložen suncu, čak i ako nemate klima uređaj. Oni koji su isprobali ovu metodu tvrde da temperatura u vozilu može pasti za desetak stupnjeva u samo deset sekundi!

Kako biste primijenili ovaj trik, prvo otvorite prozor na vozačevim vratima. Zatim, idite na suprotnu stranu automobila i počnite brzo otvarati i zatvarati vrata nekoliko puta. Ovaj brzi pokret stvara promaju unutar vozila, što pomaže u ispuhivanju vrućeg zraka vani, dok hladni zrak spolja ulazi unutra. Ovaj proces može značajno smanjiti temperaturu u unutrašnjosti automobila i omogućiti vam da uđete u ugodnije okruženje.

Ovaj jednostavan trik je postao popularan među vozačima širom svijeta kao brz i efikasan način da rashlade svoje vozilo nakon što je bilo izloženo suncu. Naravno, uvijek je preporučljivo koristiti klima uređaj ili druge metode rashlađivanja ako su dostupne, ali ako se nađete u situaciji da nemate tu opciju, ovaj trik može biti spas.

Ilustracija: Unsplash

Trikovi

Na sjedišta, posebno ako su kožna, stavite nešto od pamučnog materijal (staru majicu…) – tako će vam biti lakše da sjesti na njih jer neće biti toliko vruća.

Volan je dobro zaokrenuti u stranu kod parkiranja, tako će, kad se vratite i stavite ga u početni položaj, najvažniji dio (gdje su vam dlanovi) biti hladan.

Uz to, prije nego što napustite automobil na mjenjač stavite nekakvu navlaku, može i stara čarapa, pa ni on neće biti toliko vruć kad ponovno sjednete za volan.

Ono što može pomoći da se auto ne zagrije je i to da na vjetrobran s unutarnje strane stavite aluminijsku zaštitu koja se može kupiti u trgovinama s opremom za automobile. Ona odbija sunčeve zrake pa se neće dogoditi da vam kontrolna ploča i volan budu toliko vrući da ne možete dotaknuti.

Zanimljiva statistika: Automobili crvene boje imaju najmanju kilometražu, a evo koji imaju najveću

Autor: Dragan Marić

ZADNJE VIJESTI