Scereenshot: Youtube

Džeba: Bakir Izetbegović izigrao provedbu Mostarskog sporazuma

Autor: Dnevno.ba

U ponedjeljak su prošle točno četiri godine od potpisivanja Mostarskog. Ovaj sporazum potpisan su 17. lipnja 2020. godine predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakira Izetbegovića, kao i tadašnji predsjednici gradskih odbora ovih stranaka Slaven Zeljko i Salem Marić.

Potpisnici su se, uz predstavnike međunarodne zajednice kao svjedoke, obavezali izmijeniti Izborni zakon BiH. Prvi dio Mostarskog sporazuma je proveden, dok njegov drugi dio još uvijek nije implementiran. Proveden je dio sporazuma kojim je obuhvaćen usuglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po mostarskim Gradskim područjima i obuhvaćene su usuglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

Foto: Mario Obrdalj / FENA

Potpisan i Politički sporazum

Također, potpisan je Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna izbornog zakona Bosne i Hercegovine, gdje su se stranke obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Zbog blokada i odugovlačenja Bakira Izetbegovića i bošnjačkih političara općenito ovaj sporazum još nije implementiran.

O tome je govorio predsjednik kluba Hrvata u Domu naroda federalnog parlamenta Damir Džeba.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI