Foto: Darko Tomas / CROPIX

Pojavila se lažna vijest o smrti Mate Rimca: On oduševio odgovorom

Autor: Dnevno.ba

 

U današnjem digitalnom dobu, širenje informacija nikad nije bilo lakše ili brže. S nekoliko klikova, bilo tko može lansirati vijest koja može doseći milijune ljudi diljem svijeta. No, uz ovu nevjerojatnu dostupnost dolazi i tamna strana: širenje lažnih vijesti ili tzv. ‘fake news’. Lažne vijesti mogu munjevitom brzinom preplaviti popularne medije, stvarajući zbrku i dezinformiranje među čitateljima.

Dodatni izazov predstavljaju i ‘fake portali’ koji su specijalizirani za privlačenje korisnika klikovima na svoje linkove, često s ciljem preusmjeravanja na druge stranice sumnjivih namjera. Ovaj fenomen ozbiljno ugrožava vjerodostojnost informacija u današnjem digitalnom svijetu.

Sveprisutnost lažnih vijesti izaziva ozbiljne posljedice, uključujući podjelu društva, potkopavanje povjerenja u medije te ometanje demokratskih procesa.

Upravo takvu situaciju na svojoj koži osjetio je i Mate Rimac, hrvatski poduzetnik te osnivač i direktor tvrtki Rimac Automobili i Greyp Bikes.

Marko Todorov/Cropix

Opasnost lažnih vijesti

Naime, na lažnom portalu, odnosno stranici sumnjive namjere, osvanuo je “članak” kako je Mate Rimac poginuo: “Zafrkancija Mate Rimca uživo dovela do tragedije”, stajalo je u objavi na Facebooku. Sve je primijetio Paul Bradbury, inače Britanac koji živi u Hrvatskoj.

“Era lažnih vijesti. Čini se da TCN ima novu liniju u lažnim osmrtnicama, sponzoriranim objavama na Facebooku s više stranica, koje ako kliknete, odvode vas na drugu web stranicu. Prijavljivanje web-mjesta očit je prvi korak, ali mogu se pokrenuti negdje drugdje. Ima li savjeta što napraviti da se ovako nešto zaustavi?”, napisao je Bradbury na svojem Facebook profilu.

Ubrzo se u komentarima javio i sam Mate Rimac te oduševio svojim odgovorom:

“Morat ću razočarati naciju. Još sam uvijek živ. Žao mi je”, napisao je Rimac i u kratkom roku skupio veliki broj lajkova na svoj komentar.

Rimac bijesan nakon kritika za robotaksije: ‘Ovih dana je toliko gluposti napisano o Vernu’

Inače, Britanac Paul Bradbury već više od 20 godina boravi u Hrvatskoj. Na svom YouTube kanalu dugi niz godina dijeli priče o životu u Lijepoj Našoj, znamenitostima, atrakcijama, poznatim Hrvatima, izumima, hrani, piću i mnogim drugim temama povezanim s Hrvatskom. Često na društvenim mrežama objavljuje razne priče i Hrvatske.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI