Thompson
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Povodom Dana antifašističke borbe oglasio se i Thompson: ‘Sve to jedan život nosi’

Autor: Dnevno.ba

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan antifašističke borbe kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, prve antifašističke postrojbe u ovom dijelu Europe koja simbolizira početak organiziranog otpora protiv fašizma i nacizma.

U spomen-parku Brezovica kraj Siska, u subotu će se održati središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe u spomen na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Osnivanje odreda, šiji su zapovjednici bili Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, simbolizira početak organiziranog otpora u Hrvatskoj protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Među 77 boraca našli su se i Mika Špiljak te Nada Dimić. Osnivanje odreda uslijedilo je nakon napada Njemačke na Sovjetski Savez, čime je započela intenzivna antifašistička borba na ovim prostorima.

Ovim se povodom na svojim društvenim mrežama oglasio i najpoznatiji hrvatski pjevač, Marko Perković Thompson. On je na svojim društvenim mrežama objavio poveznicu na pjesmu “Dan dolazi”, svoj veliki hit s albuma “Bilo jednom u Hrvatskoj” iz 2006. godine.

Album koji je raspametio Hrvate

Podsjetimo, na albumu “Bilo jednom u Hrvatskoj” su se, osim pjesme “Dan dolazi”, našle i pjesme “Početak”, “Dolazak Hrvata”, “Duh ratnika”, “Diva Grabovčeva”, “Moj dida i ja”, “Neka niko ne dira u moj mali dio svemira”, “Lipa Kaja”, “Kletva kralja Zvonimira” i “Ratnici svjetla”.

Bio je to najprodavaniji album te godine, a na dan promocije albuma gužve u Bogovićevoj ulici u Zagrebu bile su nezapamćene.

Thompson nastupio na svadbi u Širokom Brijegu: Izveo svoje najveće hitove

Svi koji te večeri nisu mogli osobno doći do Thompsona imali su ga prilike gledati preko televizijskog glazbenog programa CMC i slušati putem Narodnog radija koji su cijeli prijenos pratili uživo. Sjajna ekipa počevši od Tihe Orlića s kojim je Thompson već prije surađivao pa do novih Damira Šomena, Damira Lipošeka Keksa, Fedora Boića, Branimira Mihaljevića, Berislava Blaževića Bere te Tomislava Mandarića stvorila je jedan od najslušanijih albuma u povijesti novije hrvatske glazbe.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI