Boris Kovacev/Cropix

Thompson se prisjetio Dive Grabovčeve: ‘Dušman tuče, mlado tijelo ubija’

Autor: Dnevno.ba

Marko Perković Thomspon na svom je Facebook profilu objavio još jednu poznatu pjesmu naziva “Diva Grabovčeva”.

Službena stranica Marka Perkovića Thompsona redovito obožavatelje poznatog pjevača uveseljava objavama u kojima su njegovi najveći glazbeni hitovi. Nedavno su na pjevačevom profilu objavili snimku jedne od najpoznatijih pjesama.

Naime, na Facebooku je tada bila podijeljena “Lijepa li si” iz Knina 2015. godine kada je na nogometnom stadionu NK Dinara obilježena 20. obljetnice operacije Oluja i Dana pobjede.

Procijenjeno je da je tada na stadionu i oko stadiona bilo više od 60 tisuća oduševljenih građana koji su uglas, od prve do zadnje minute koncerta, pjevali s Thompsonom.

Legenda o hrvatskoj mučenici

Podsjetimo, prve nedjelje u srpnju, brojni vjernici hodočaste na grob hrvatske mučenice Dive Grabovčeve koji se nalazi na Kedžari, usred Vran planine. Prema legedni, Divu Grabovčevu je u cvijetu mladosti ubio razuzdani turski plemić jer je odbila njegovu prosidbu. Legenda kaže da je jednom prilikom kada je sa svojim prijateljicama bila na mjesnom bunaru, pored njih nailazi turski mladić Tahirbeg s Kupresa kada mu je odmah za oči “zapela” ljepota djevojke.

U nastavku je objašnjeno kako je od tada tražio razlog da dođe u Ramu i Varvaru kako bi susreo Divu. Kako je vrijeme prolazilo, Tahirbeg se zaljubio u djevojku i jednom prilikom ju je zaprosio. Diva, koje je prema legendi bila izrazito pobožna i odana katoličkoj vjeri, tu je prošnju odbila jer se nije htjela udati za Turčina. Na drugi pokušaj prosidbe, na koju je Tahirbeg poslao svoje izaslanike i darove, Diva, a i njeni roditelji dali su isti odgovor.

Mate Bulić raspametio Hrvate: Thompsonov koncert u Imotskom bit će tek jedan u nizu

Ljutit i uvrijeđen zbog ponovnog odbijanja njegove prosidbe, Tahirbeg je vrebao priliku kako bi oteo djevojku i na silu je doveo sebi za ženu. Tahirbeg je sa svojim slugama otišao na Vran gdje je Diva čuvala stado, s odlukom da se pod svaku cijenu “dokopa” djevojke. Kad je našao Divu, pokušao ju je silom uzeti, ali se djevojka borila i tako naljutila nasilnika koji ju je ubio nožem.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI