Foto: Joaquim Ferreira via Guliver Images

Hrvatska prvi put u povijesti srušila Portugal i prekinula crni niz

Autor: dnevno.ba/Hina

Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je Portugal rezultatom 2:1 u posljednjem pripremnom susretu pred odlazak na Europsko prvenstvo u Njemačkoj. 

Već u 8. minuti dosuđen je kazneni udarac za Vatrene nakon što je u šesnaestercu domaćih srušen Mateo Kovačić. Jedanaesterac je sigurno realizirao kapetan Luka Modrić.

Hrvatska je imala nekoliko jako dobrih prilika u prvom poluvremenu.

Već na otvaranju drugog poluvremena domaći su stigli do izjednačenja nakon što je Semedo probio po desnom boku i ubacio loptu, a Diogo Jota je smireno pogodio iz blizine za izjednačenje.

U 56. minuti susreta Mario Pašalić je s ruba šesnaesterca sjajno potegnuo i zatresao gredu, a na odbijenoj lopti se našao Ante Budimir koji pogađa za novo vodstvo Vatrenih.

Foto: JoaquimxFerreira via Guliver

Dugo je trajala crna serija s Portugalom

“Vatreni” sada u osam susreta protiv Portugala imaju po jednu pobjedu i remi, te šest poraza uz razliku 6-16 razliku pogodaka.

Prvi hrvatsko-portugalski dvoboj odigran je na Europskom prvenstvu 1996. godine u Nottinghamu. Hrvatska je i prije te utakmice osigurala prolaz u četvrtfinale, pa je Miroslav Blažević odlučio odmoriti dio igrača. Portugal je slavio 3-0 golovima Luisa Figa (4), Joaoa Pinta (33) i Domingosa (88).

Hrvatska je potom ispala u četvrtfinalu od Njemačke (1-2), a Portugal je izgubio od Češke (0-1).

Iduće dvije utakmice bile su prijateljske. U studenom 2005. Portugal je u Coimbri slavio 2-0, golovima Petita i Paulete, dok je u lipnju 2013. u Ženevi pobijedio 1-0, a pogodak odluke zabio je Ronaldo u 36. minuti.

Novi službeni susret dogodio se u osmini finala EP-a 2016. u Francuskoj. U susretu igranom u Lensu Portugal je pobijedio 1-0 golom Ricarda Quaresme u 117. minuti. Hrvatska je morala kući dok je Portugal na koncu osvojio europsku krunu.

Protiv Portugala smo igrali i 6. rujna 2018. u prijateljskom susretu u Faru. Bio je to prvi susret “Vatrenih” nakon svjetskog prvenstva u Rusiji na kojem su osvojili drugo mjesto, a utakmica je završile remijem, 1-1.

“Vatreni” su poveli u 19. minuti golom Ivana Perišića, a izjednačio je Pepe u 32. minuti.

Uslijedio je ogled Lige nacija u rujnu 2020. godine, a Portugal je u Portu slavio sa 4-1. Cancelo (41), Jota (58), Felix (70) i Silva (90+4) su zabili za Portugal, a Petković (90+1) za Hrvatsku.

Portugal je bio bolji i u uzvratu u Splitu u studenom te godine. Oba gola za Hrvatsku zabio je Mateo Kovačić (29, 65), dok su strijelci za Portugal bili Ruben Dias (52, 90) i Joao Felix (60). Hrvatska je od 52. minute igrala bez isključenog Marka Roga.

Crna serija je napokon prekinuta u Oeirasu pored Lisabona gdje je Hrvatska pobijedila Portugal sa 2-1.

Određeni su svi konačni popisi putnika u Njemačku: Sve je spremno za početak Eura

Autor: dnevno.ba/Hina

ZADNJE VIJESTI