Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Dalić iskreno o Vatrenima i neuspjehu na Euru: ‘Ova Hrvatska vrijedi više. Neće me otjerati kritike’

Autor: Dnevno.ba/HINA

“Neću pobjeći, neće me otjerati naslovi u novinama, to nije moje mjerilo”, rekao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić gostujući u programu Hrvatske televizije, nakon što je priznao da Hrvatska na Euru nije ostvarila očekivan rezultat.

“Trebat će još puno vremena da mi sve ovo zaboravimo, da sve prebolimo, ovaj šok, ovu tugu, ovu bol koju smo doživjeli na ovom Europskom prvenstvu, pogotovo ova zadnja sekunda protiv Italije. Ispadaš s Eura prerano. Nismo to očekivali. Očekivali smo puno više, što i zaslužujemo. Ispali smo. Ja kažem da je to neuspjeh, jer ova Hrvatska vrijedi više”, rekao je Dalić u uvodu razgovora s novinarom HTV-a Vikijem Ivanovićem.

Dalić je u više navrata rekao da je on taj koji snosi odgovornost za neuspjeh, a to je i ponovio.

“Ja sam taj koji sa stožerom određujem igrače, određujem taktiku, određujem sastav koji će igrati. Ja donosim odluke, prema tome ja odgovaram. Ne pada mi na pamet da tražim alibi i krivce, pogotovo ne u igračima, u sucima ili nečem drugome. To je moja odgovornost. Igrači su dali sve od sebe. Odgovornost je na meni, jer je to moj posao.”

Upitan je li bilo nekih pogrešaka, izbornik je rekao:

Nama se cijeli Euro, sve tri utakmice, sveo na 90 sekundi. Oduzmite zadnju minutu protiv Albanije i ovih 30 sekundi protiv Italije, dakle šest bodova, i sad ja ne bih bio tu kod vas. Mi bi govorili o fantastičnoj Hrvatskoj koja se bori za prvaka Europe, koja je igrala sjajno drugo poluvrijeme protiv Albanije, vratila se u utakmicu, dobila 2-1, dobila europske prvake Talijane i Hrvatska je ta. Nažalost, tih 90 sekundi je odredilo sve, okrenulo u drugom smjeru. Da je sudac prvu ‘tekmu’ pokazao četiri minute, drugu sedam, mi bi sad imali šest bodova, mi bi sad čekali Švicarce… Ne mogu prihvatiti da se sve sad svodi na “Hrvatska ne valja, Hrvatska nije dobra”. Odbijte tih 90 sekundi i Hrvatska je puno drugačija.”


Foto: Ante Cizmic / CROPIX

O utakmici sa Španjolskom

Uoči Europskog prvenstva Hrvatska je pobijedila Portugal, što je Daliću postao pokazatelj koji sastav treba suprotstaviti Španjolskoj na otvaranju Eura.

“Nakon te utakmice, cijela javnost, svi mi smo bili prezadovoljni kako je to izgledalo. I dolazi Španjolska – sličan tip, sličan način igre. Sad, da idem nešto mijenjati, napravio bih grešku. Odlučimo se za istu priču koja je bila u Portugalu, koja je dala svima nama veliko samopouzdanje, dobru sliku hrvatske reprezentacije i sve su ocjene bile fantastične. I dođe Španjolska i mi tu utakmicu zaista ne odigramo dobro.

Ali, mi smo nakon 134 utakmice španjolske reprezentacije prvi koji su im oduzeli posjed, imali smo više šansi od njih, imali smo više šutova na gol, trčali smo više, ali smo primili tri prelagana gola, prejeftina gola koja su nas koštala. Nismo dobro ušli u utakmicu i rezultat je takav kakav je. Zaslužen poraz.”

Na pitanje je li ta utakmica s Portugalom sve prevarila, Dalić je rekao:

“Moguće je da smo vidjeli nešto što se možda kasnije nije ponovilo. Tako je bilo 2018. prije prvenstva, sa Brazilom, gdje smo vidjeli da možemo. Sa Senegalom, prije Katara sa Saudijskom Arabijom. Dobre utakmice, taj nekakav signal. Ja sam izabrao takvu utakmicu, jer sam želio jakog protivnika koji sliči Španjolskoj, da se pripremimo… Zaista nije bilo potrebe puno toga mijenjati.”

Podrobno je analizirana svaka od tri utakmice u skupini, pojedine pozicije igrača, a izbornik je govorio o ulozi starijih igrača, tzv. senatora, za koje je stručni komentator HTV-a Tomislav Ivković ustvrdio kako se Dalić prema njima odnosi poput oca.

“Mi sad govorimo o starim i mladim igračima, a postoje samo dobri i loši. Govorimo o igračima koji su sa mnom od prvog dana. Ako tu izuzmemo Kovačića i Livakovića koji su mlađi, ostaje tih pet senatora kojih se nikada neću odreći. Oni će biti u reprezentaciji dokle god budemo igrali. Luka Modrić? Tko bi ga se odrekao? Ivan Perišić je “krivac” što mi nismo prošli dalje. Nažalost bio je ozlijeđen, da je on bio sto posto spreman lako bismo prošli. Napravio je ogroman napor da bude u reprezentaciji. Tko bi ga se odrekao? Andrej Kramarić? Najbolji hrvatski strijelac, tko bi se njega odrekao? Marcelo Brozović? Najbolji zadnji vezni u hrvatskoj povijesti. Da je bio netko bolji igrao bi prije njega. Nema nitko bolju energiju od njega, racionalno sagledavanje igre, pas kao Marcelo Brozović. Otišao je u Saudijsku Arabiju i slažem se da je pao u formi, ali opet je najbolji hrvatski zadnji vezni.

Da imam bolje od Brozovića, Luke, Kramarića i Perišića, oni bi igrali. To nije dobra teorija. Daj Bože da dođu bolji.”

Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Nije želio govoriti o sucu

Dalić nije želio govoriti o sucu Dannyju Makkelieu, koji je postao glavna tema nakon dvoboja s Italijom.

“Neću govoriti o sucu, neću tražiti alibi u njemu. Mislim da kriterij nije bio isti, niti blizu. Problem je onih osam minuta nadoknade. Bilo je maksimalno pet. Sve smo mi to, unatoč tome, mogli spriječiti. Sudac apsolutno nije krivac. Sami smo krivi i sami smo si napravili problem.”

Posebno emotivan poslije te utakmice bio je kapetan Luka Modrić, koji je prvu izjavu davao kroz suze.

“On je zaslužio sve kredite ovog svijeta. Poseban osjećaj je kada on dođe igrati za reprezentaciju. Ovo je zaista bio veliki šok. Imali smo prolazak i utakmicu u Berlinu protiv Švicarske. Taj gol je baš da se raspadneš. Luka je veliki emotivac i živi za uspjehe s Hrvatskom. Nema ništa bez patnje i bez muke.

Mi smo osvojili tri medalje u šest godina, ali senatori su to osvojili nakon deset godina patnje. Ovi mladi igrači su osvojili dvije medalje nakon pola godine. Moraš proći patnju da bi došao do uspjeha, Ne može u životu sve biti samo radost, veselje. Nogomet je doista ponekad okrutan, kako je Luka rekao.


Foto: Ante Cizmic / CROPIX

‘Nije sramota pasti’

“Nije sramota pasti. Moraš se dići. I mi ćemo se dići.”, rekao je Dalić, a onda je odgovorio i kritičarima:
“Ja sam izbornik šest godina i devet mjeseci. Sve su bili samo uspjesi. Prije sedam-osam godina je reprezentacija igrala više utakmica na praznim stadionima, utakmice su se prekidale. Za šest godina smo napravili svjetsku velesilu. Mi smo postali simbol nacije. Doveli smo 100.000 ljudi u Berlin. Kad kažem mi, tu mislim i na igrače i na sve u Savezu. Tu nikakvoj kritici nema mjesta, ovi igrači zaslužuju samo hvalospjeve. Svi kritičari se moraju ustati kada pričaju o ovim igračima. Ovo je neuspjeh, ali život ide dalje. To je tako.”

Dalić je potvrdio da nema namjeru nakon jednog neuspjeha napustiti reprezentaciju.

“Ja neću pobjeći. Nisam takav čovjek. Neće mene otjerati naslovi u novinama i sto kritika na društvenim mrežama. Moje mjerilo je 100.000 Hrvata u Berlinu, u Hamburgu, Leipzigu. Moje mjerilo je onih 30.000 u Leipzigu koji nakon onog šoka pjevaju “Volim te Hrvatska”, plješću igračima, bodre nas. Svi oni koji su čekali moj poraz, sad su dočekali svoju šansu. Sada oni izvode penal, a ja se branim. Mene ništa neće pokolebati u mom putu. Ja se neću odreći ničega svoga. Znam tko sam i što sam i kome odgovaram. Niti će se hrvatska reprezentacija odreći svojih vrijednosti.

Hrvatske navijačke skupine nakon dugo, dugo godina dođu i zajedno nas bodre – e, to je pobjeda. Hvala savezu, predsjedniku i igračima na podršci. Vidjet ćemo što ću napraviti, neću donositi nikakve ishitrene odluke. Ja sam ustrajan, ja sam uporan. Imam motiva i energije i vjerujem Hrvatskoj.”

Ante Cizmic / CROPIX

Rekao je Dalić da nije razgovarao s Modrićem o nastavku njegove reprezentativne karijere

“Bilo bi jako lijepo da Luka ostane. Naravno, sam će donijeti odluku. Mi ćemo tek shvatiti i vidjeti što nam znače ovi stariji igrači, kad napuste reprezentaciju. Koliko ćemo imati borbe, muke da sve to ponovno složimo. Ovo nam je samo jedan signal. Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem u reprezentaciju. Moja misija je odvesti Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo za dvije godine, kroz Ligu nacija se selektirati i pripremiti.

Rekao je Dalić da će Martin Baturina sigurno u budućnosti dobivati više prilike i da je na treninzima pokazao da ima ono što nedostaje reprezentaciji, nagovijestio je da postoji mogućnost prelaska na sustav igre s trojicom stopera i najavio da će Liga nacija poslužiti za davanje prilike igračima nove generacije kako bi se pronašle alternative za budućnost, pogotovo za poziciju zadnjeg veznog igrača.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Zahvala igračima

Na kraju je poručio:

“Još jednom hvala mojim igračima na mjesec dana truda, energije, strpljenja, discipline. Sve je funkcioniralo. To je dokaz koja su vojska, koja su ekipa. I u onim lošijim i teškim trenucima bili smo zajedno. Hvala mom stožeru na kvalitetnom radu, na podršci ljudima u savezu. Naravno, moram se zahvaliti našim navijačima, oduševili su sve.

Dalić i njegovi izabranici tužni su se vratili u Hrvatsku: Navijači ih dočekali kao heroje

Ako je Euro bio loš, ako smo razočarali, bar smo dobili navijače da su bili zajedno, da su podržavali Hrvatsku. I kad gubi i kad dobiva, Hrvatska se mora podržavati, mora se voljeti, mora se iza nje stajati, jer mi smo postali simbol naroda, simbol Hrvatske. Mi smo postali svjetska nogometna velesila. Imamo kiks koji se desio, možda je to tako trebalo biti, nova patnja, nova bol, da budemo bolji.”

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI