Foto: Konjički klub Stina

U Grudama turnir u konjičkoj disciplini – preskakanje prepona

Autor: FENA

Konjički klub “Stina” u Grudama danas, 9. lipnja, organizira natjecanje u preskakanju prepona, a za titulu najboljih u ovoj olimpijskoj konjičkoj disciplini natjecat će se više od 60 jahaćih parova iz cijele BiH.

Iako je početak turnira najavljen za 15 sati, turnir će potrajati cijelo popodne, tako da se može zakasniti s dolaskom, poručili su iz Konjičkoga kluba “Stina”.

Utakmice turnira redat će se jedna za drugom, a na programu su ukupno četiri te jedna uvodna utakmica za mlade jahače. Ulaz na turnir je besplatan za sve.

– Preponsko jahanje je jedna od najpopularnijih disciplina u konjičkom sportu i jedna je od tri olimpijske discipline. Međutim, ova olimpijska disciplina nije samo atraktivna, već i veoma zahtjevna i traži naporan i predan rad s konjima i natjecateljima. Glavni cilj discipline je prelaženje preko zadanih prepona (parkura) u što kraćem vremenskom periodu i sa što manjim brojem oborenih prepona – kazala je za Fenu Marija Mikulić jedna od tri sestre (Melani i Matija) iz obitelji Pejić u čijoj organizaciji je i nastao Klub “Stina” , i koje najviše i provedu vremena brinući se o konjima.

Marija ističe da je konjički sport u našoj državi, kao i ostalim državama Balkana još u razvoju, kao i da su vrlo ponosni što uspijevaju organizirati ovakvo natjecanje svake godine i da se iz godine u godinu odaziva sve više natjecatelja.

Klub je, osim sportskih natjecanja, aktivan u organizaciji rekreativnog i terapijskog jahanja, školi jahanja i sl.

Foto: Konjički klub Stina

Gosti iz cijelog svijeta 

Trenutno je u klubu “Stina” 25 konja, a skoro su na trećine podijeljeni na sportske, rekreativne i terapijske konje.

– Stvarno uživamo u natjecanju i treniranju s konjima ali, evo, radimo i terapijsko jahanje, za koje vlada veliki interes – kaže Marija. Ipak, napominje, kako posjetitelji u Konjičkom klubu “Stina” najviše traže rekreativno jahanje kroz prirodu.

Gosti im, kaže, stižu praktično iz cijeloga svijeta, no najviše je domaćih i iz susjedne Hrvatske. Bitno je da vam za to ne treba nikakvo prethodno iskustvo, tako da se i apsolutni početnici mogu upustiti u avanturu jahanja uz ove mirne životinje i uz profesionalno osoblje.

Hrvatska prvi put u povijesti srušila Portugal i prekinula crni niz

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI