Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Ako putujete u Hrvatsku ovo će vas zanimati: Na snagu stupile velike promjene na autocestama

Autor: Dnevno.ba

Od danas na hrvatskim autocestama stupaju na snagu važne promjene. U razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna ponovno će se primjenjivati sezonske cijene cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine vozila. To znači da će cijene cestarina za te kategorije vozila biti povećane za deset posto u usporedbi s redovnim tarifama. Međutim, cijene cestarine za teška vozila poput autobusa i kamiona ostaju nepromijenjene.

Sezonske cijene cestarine su prvi put uvedene 2017. godine, ali su posljednje četiri godine bile suspendirane kao jedna od mjera podrške građanima i gospodarstvu tijekom turističke sezone, posebno za vrijeme i nakon COVID krize.

Hrvatske autoceste (HAC) podsjećaju da su nakon pristupanja Hrvatske eurozoni, promijenili način obračuna cestarina zaokruživanjem iznosa na jednu decimalu. Na primjer, ako bi konvertirana cestarina iznosila 20,17 €, HAC bi je zaokružio na 20,10 € umjesto na 20,20 €, što je korisnicima omogućilo niže cijene. Također, za razliku od drugih usluga, HAC nije indeksirao cijene cestarine prema inflaciji te su cijene ostale iste od 2012. godine.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Od danas skuplje cestarine

“Model sezonskih cijena cestarina, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi)”, javljaju iz HAC-a.

Kako registrirati ACC TAG Autocesta FBiH za korištenje na mreži Hrvatskih autocesta: Evo uputa

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI