Foto: Antonio Balic / CROPIX

Bidenov savjetnik zabrinut zbog Dodikovih postupaka: Iz SAD-a spremaju oštru reakciju

Autor: Dnevno.ba/HINA

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je u ponedjeljak kako je Bijela kuća zabrinuta nastavljenim secesionističkim prijetnjama lidera bosanskih Srba Milorad Dodik te je najavio kako će vlada SAD na takve prijetnje reagirati.

U objavama na društvenoj mreži X Sullivan se oglasio nakon što je Dodik prošlog tjedna potvrdio kako su vlasti Republike Srpske izradile prijedlog sporazuma o “mirnom razdruživanju” BiH kojega kane poslati Federaciji BiH na očitovanje.

Sadržaj tog dokumenta još nije objavljen, a Dodik je rekao kako on predviđa prijelazno razdoblje od tri do pet godina u kojemu bi dva entiteta, prema njegovim planovima, dogovorom odlučila o prestanku postojanja BiH kao države.

Foto: Amer Kajmaković / FENA

Pod sankcijama od 2017.

Na to je Sullivan odgovorio porukom kako su SAD zabrinute Dodikovim pojačanim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH.

“Nastavit ćemo odgovarati na secesionistička djelovanja i aktivnosti i napade na Daytonski sporazum, što uključuje uvođenje novih sankcija”, napisao je ključni savjetnik predsjednika Joea Bidena.

Sullivan je istaknuo i kako SAD daje snažnu potporu visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu da koristi svoje široke ovlasti kad god je napadnut Daytonski sporazum, kao i da Washington ostaje uz građane BiH i podupire napore da se njihova zemlja pridruži euroatlantskim integracijama.

U Srbiji upaljen crveni alarm, Vučić smiruje građane i najavljuje nova velika uhićenja vehabija

Milorad Dodik pod američkim je sankcijama od 2017. i to zbog korupcije te secesionističke politike koju promovira dovodeći u pitanje opstanak BiH kao države.

Sjedinjene Države su nakon toga, tijekom administracije Donalda Trumpa te Joea Bidena, u nekoliko navrata pojačavale sankcije proširujući kaznene mjere na sve najbliže Dodikove političke suradnike te sina i kćer, kao i cijeli niz tvrtki za koje su u Washingtonu procijenili da financiraju njegovu politiku i pomažu njegovo i bogaćenje članova obitelji i suradnika.

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI