Foto: Ilustracija / FENA

Bogat program ovogodišnjih Dana sv. Nikole Tavelića

Autor: FENA

Tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija “Dani sv. Nikole Tavelića” u Tomislavgradu započinje 5. srpnja i trajat će do 14. srpnja kada je predviđeno održavanje središnje proslave.

Ovogodišnji program obilovat će kulturnim, umjetničkim i glazbenim događajima, a “Dani sv. Nikole Tavelića” započinju tradicionalno duhovnim dijelom u okviru kojeg se u spomen bazilici u Tomislavgradu služi devetnica.

Manifestacija će službeno biti otvorena 5. srpnja u 18 sati u prostorijama Gradske galeriji Kulturno informativnog centra (KIC) u Tomislavgradu izložbom djela akademske slikarice Josipe Čamber „Re-Vizija Emocija“.

Drugi dan manifestacije, 6. srpnja, u 11 sati počinje mimohod, a zatim i svečana akademija kojom će biti obilježena 32. obljetnica osnutka HVO brigade kralja Tomislava.

Istoga dana u večernjim satima u kino dvorani KIC-a bit će prikazan film Anele Križanac „Praznine“, a u nedjelju, 7. srpnja, u 19 i 30 sati planiran je doček družbe „Braća hrvatskog zmaja“ 1924. – 2024. u selu Mokronoge.

Dan općine Tomislavgrad bit će obilježen 8. srpnja u spomen na 1924. godinu, kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike.

Toga dana u 10.30 sati bit će položni vijenci i zapaljene svijeće pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima, a u 11 sati održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća.

U 19 sati u Franjevačkom muzeju bit će otvorena izložba „Sto godina od polaganja kamena temeljca bazilike u Tomislavgradu“.

Knjiga prof. dr. Ante Uglešića „Višeslavova krstionica“ bit će predstavljena 9. srpnja u 19 sati, a dan kasnije u isto vrijeme u KIC-u planirana je projekcija filma o životu i djelu Virgilija Nevjestića „Tihi skitnica“, autora Zdenka Jurilja.

Večer folklora i tradicijskih običaja održat će se 11. srpnja na platou ispred spomen bazilike s početkom u 19 sati, a u petak, 12. srpnja, u 20 sati na Trgu gange i hajdučke družine održat će se Jedanaesta revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Igrokaz „Pustite malene k meni“ članovi duvanjske Frame izvest će u subotu, 13. srpnja, u 19 sati ispred spomen bazilike, a središnja proslava manifestacije zakazana je za nedjelju, 14. srpnja. Procesija će krenuti u 10.30 sati, a u 11 sati središnje misno slavlje predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić.

U večernjim satima Dane sv. Nikole Tavelića zatvorit će Giuliano koncertom ispred spomen bazilike.

Općina Tomislavgrad za prijevoz učenika osigurala sredstva u iznosu od 750 tisuća KM

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI