Foto: Screenshot

Samir koji je brutalno vrijeđao djecu Viteza kaže da je postupio nepromišljeno, evo kako je sve objasnio

Autor: Dnevno.ba

Samir Nukić, optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, izjavio je da je komentar na društvenoj mreži Facebook ostavio u afektu i ubijenu te nije razmišljao o posljedicama svojih djela.

Svjedočeći u svoju korist, Nukić je potvrdio da je u srpnju 2023. na svom Facebook profilu ostavio komentar koji se tiče obilježavanja Udruge “Osmica“. On je posvjedočio da se sve dogodilo “iz afekta i nepromišljeno”, nakon što je gledao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako negira genocid te Darija Kordića koji je izjavio da bi ponovio zločine u Ahmićima.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Kordića na 25 godina zatvora za ratne zločine u srednjoj Bosni, a koji su uključivali i ubojstva u Ahmićima kod Viteza. Nakon što je odslužio dvije trećine kazne, Kordić je pušten iz zatvora, piše Detektor.ba.

Nukić je kazao da je njegova majka rodom iz Ahmića, gdje je stradao njegov pradjed. Negirao je da je imao namjeru izazvati nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost te dodao da nije razmišljao o posljedicama svojih djela.

Kako je rekao, tada nije imao saznanja da ovakav postupak predstavlja kazneno djelo, jer se na društvenim mrežama svašta piše. Potvrdio je da je to jedini komentar koji je ostavio te da se iz znatiželje fotografirao s maketom oružja, jer to ne viđa u svakodnevnom životu.

Foto: Twitter

Kaže da se kaje

Optuženi je izjavio da nije imao namjeru bilo koga uvrijediti i da se kaje zbog komentara.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice Biljane Golijanin, potvrdio je da riječ “pobiti“ poziva na nasilje i da ovakve poruke mogu poticati na nasilje, ali da je to uradio iz revolta i nije mislio ono što je napisao.

Nukić je optužen za izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog objava na Facebooku u kojima je vrijeđao djecu ubijenu 1993. godine u Vitezu.

U optužnici se navodi da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja ubojstva osmero djece u eksploziji granate na igralištu, na Facebooku s mobilnog telefona upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Svjedok Obrane Adnan Temimović je ispričao da poznaje Nukića od rođenja, kao i njegovu obitelj iz Ključa. Naveo je da Nukić nije sklon ekscesnim situacijama te je miran i povučen. On se prisjetio da je 5. travnja 2023. s njim i njegovim ocem bio u Sarajevu, kada je obilježavana 31. godišnjica postojanja Odreda specijalne policije “Bosna“.

Posvjedočio je da je fotografija Nukića nastala u prostorijama Udruženja veterana i da se radi o vojnom oružju, odnosno maketi koja je izložena u prostorijama udruženja.

“Slikali smo se svi, jer smo se sastali nakon 30 godina. Samir je pitao oca može li se slikati“, izjavio je Temimović, dodajući da niko nije negodovao zbog fotografiranja.

VIDEO Hoće li Samir Nukić odgovarati za komentar da je trebalo “pobiti još ustaške djece”?

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je kazao da mu nije poznato dopušta li Dom policije fotografiranje. Nakon što ga je tužiteljica Golijanin upitala jesu li svi eksponati u simbolu rata i oružja, svjedok je izjavio da bi “trebalo biti“. On je dodao da nema saznanja da je Nukić fotografiju objavio na društvenim mrežama i da se ne može složiti da je objava poziv na nasilje.

Tužiteljica Golijanin je uložila prigovor na iskaz ovog svjedoka, jer je, kako je navela, svjedočio na okolnost osobnosti optuženog.

Suđenje se nastavlja 19. srpnja, kada je planirano iznošenje završnih riječi.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI