Foto: Amer Kajmović / FENA

Bunoza: Konferencija u Sarajevu je jasan pokazatelj da je BiH na dobrom smjeru

Autor: FENA

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u suradnji s Delegacijom EU/Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH, Direkcijom za evropske integracije BiH i projektom EU4Justice danas je u Sarajevu organiziralo Ministarsku konferenciju o temi pregovora o pristupanju država zapadnog Balkana Europskoj uniji (Pregovaračko poglavlje 23. – pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava) i preostalim koracima do ove faze.

Na pres konferenciji, organiziranoj nakon konferencije, ministar pravde BiH Davor Bunoza kazao je “da je sam naziv ove važne konferencije i činjenica da se održava u Sarajevu jasan pokazatelj da je BiH na dobrom putu i u dobrom smjeru”.

– Međutim taj put mora biti puno brži, bolji, puno efektivniji sa vidljivim rezultatima. Drago mi je što su danas ovdje na prvom panelu bili ministri pravde iz Hrvatske, Crne Gore, Albanije i predsjenica Venecijanske komisije Claire Bazy Malaurie, koji su podijelili svoja iskustva. BiH čeka težak put, nama su potrebni ljudi koji žele raditi i političari -stručnjaci koji gledaju u budućnost. Uvjeren sam da će razmjenom iskustava sa zemljama koje imaju otvorene pregovore, a pogotovo najmlađom članicom Republikom Hrvatskom, pomoći BiH na evropskom putu jer drugi put za BiH ne postoji – kazao je Bunoza.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni pedstavnik Europske unije ambasador Johann Sattler uime organizatora kazo je da su na konferenciji “imali priliku čuti nešto više o najboljim praksama, kako napredovati, kako praviti iskorake u ovoj oblasti, odnosno po ovom poglavlju pravosuđa, temeljnih prava i vladavine prava”.

– Vidjeli smo pozitivne iskorake prije neka tri mjeseca, kada je 27 zemalja članica dalo zeleno svjetlo BiH za otvaranje pristupnih pregovora. Naredni korak je održavanje međuvladine konferencije, međutim prije tog koraka potrebno je da se ostvari i napredak na dva plana. Jedan je tehnički, koji podrazumijeva određivanje glavnog pregovarača, pregovaračkog tima, u tom cijelom procesu potrebno je razmotriti mogućnosti uključivanja drugih aktera, prije svega nevladinog sektora, a drugi aspekt je politički – kazao je Sattler.

Proces proširenja

Navodi da se u tom dijelu od BiH očekuje usvajanje četiri zakona koja su na neki način preceduralno finalizirana.

– Tu govorimo o Zakonu o sudovima, Zakonu u VSTV-u, Zakonu o zaštiti ličnih podataka i Zakonu o kontroli granica. To su zakoni koje je isticao i komesar za proširenje Oliver Varhalyi prilikom posjete BiH prije koju sedmicu. Sa svoje strane očekujemo da prije ljetne pauze imamo usvojene barem neke od navedenih zakona – kazao je Sattler.

U zaključku pozitivno se osvrnuo na aktivnosti EU, koja je po njegovim riječima pokazala da je itekako ozbiljna kada je riječ o procesu proširenja. Istakao je tri vrlo važna dešavanja koja su imali protekle sedmice – prve međuvladine konferencije sa Ukrajinom, Moldavijom i Crnom Gorom, koji su već u nekim finalnim fazama pred zatvarenjem ovog vrlo važnog poglavlja 23.

– To su sve pokazatelji da je napredak itekako moguć, a isto tako to je i potvda da sve zemlje u regionu itekako imaju šansu i priliku da postanu dio ovog procesa. Nadam se da će se ta prilika svakako iskoristiti na najbolji način i da ćemo do kraja ove godine imati i prvu međunarodnu konferenciju sa BiH – zaključio je Sattler.

Borjana Krišto na otvaranju konferencije o temi pregovora o pristupanju EU-u – pravosuđe

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI