Foto: Denis Leko / FENA

Demić: Iznimno je važno da Zavod za besplatnu pravnu pomoć HNŽ-a profunkcionira

Autor: FENA

Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet”, Udruženje “Žena BiH” i Nansen dijalog centar “NDC Mostar” pokrenuli su kampanju “Pravo na pravnu pomoć – Mostar” s ciljem da nadležni Županijski zavod započne pružati besplatnu pravnu pomoć svima kojima je ona potrebna, a prvenstveno marginaliziranim osobama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) kao što su žrtve nasilja, samohrani roditelji, invalidi, nositelji socijalne iskaznice, nezaposleni, te umirovljenici s minimalnom mirovinom.

Predstavnica udruženja “Dignitet” Edisa Demić kazala je kako je pravo na besplatnu pravnu pomoć jedno od osnovnih ljudskih prava.

– To podrazumijeva pravo svakog građanina na jednak pristup pravdi, te pravo koje treba svaki građanin ostvariti. Ono što je važno naglasiti je da u FBiH samo u dvije županije zavod za besplatnu pravnu pomoć nije operativan, a to je zavod u HNŽ-u i Srednjobosanskoj županiji. Iako je Vlada još 2013. godine usvojila Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći HNŽ-a, taj se Zakon ne provodi – kazala je Demić.

Iako je Grad Mostar osigurao prostor za rad Zavoda, a Vlada HNŽ-a iz proračuna godišnje planira sredstva za njegov rad, Demić navodi kako Zavod još uvijek nije funkcionalan iako je službeno otvoren.

– Do sada nije imenovan direktor Zavoda zbog čega građani HNŽ-a ne mogu koristiti pravo na besplatnu pravnu pomoć. Važno je spomenuti da je usvojenim Zakonom već sve definirano. Zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći HNŽ reguliraju se korisnici, postupci, uvjeti, kriteriji, načini kao i oblici ostvarivanja besplatne pravne pomoći, te organi pred kojima se pruža besplatna pravna pomoć. Također, definiran je postupak za ostvarivanje besplatne pravne pomoći, ovlašteni subjekti za pružanje pomoći, financiranje, suradnja i stručno usavršavanje kao i nadležni organi, dužnosti i ovlaštenja pravnih zastupnika, te druga značajna pitanja za pružanje besplatne pravne pomoći – pojasnila je Demić.

Ističe kako bi besplatna pravna pomoć najviše pomogla marginaliziranim skupinama građana u ostvarivanju njihovih zakonom zagarantiranih prava.

– To su žrtve nasilja, umirovljenici s minimalnim mirovinama, samohrani roditelji, nositelji socijalne iskaznice, nezaposlene osobe, invalidi i slično. Što se tiče korisnika za lokalnu zajednicu, najveću korist od ovog zavoda imali bi građani Mostara jer je tu i sjedište, ali imale bi i ostale jedinice lokalne samouprave jer Zavod funkcionira na nivou županije. Samo neke od kategorija na koje se odnosi Zakon za pružanje besplatne pravne pomoći HNŽ su djeca bez roditeljske odgovornosti, osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost ili duševno oboljele osobe, žrtve nasilja u obitelji ili nasilja na osnovu spola, korisnici stalne novčane pomoći ostvarene prema popisu o socijalnoj zaštiti, primatelji najnižih mirovina, pripadnici šehidskih obitelji, ratnih vojnih invalida, osobe lošeg imovinskog stanja i slično. Iznimno nam je važno da ovaj zavod profunkcionira i da građani koji su u potrebi za ovakvim vidom pomoći budu usluženi – kazala je Demić.

Gordana Aničić iz Nansen dijalog centra “NDC Mostar” kazala je kako je Vlada HNŽ-a 2014. godine donijela Odluku o raspisivanju javnog natječaja za imenovanje direktora Županijskog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći, no da je procedura obustavljena nakon što je Skupština HNŽ-a donijela Zaključak kojim se obustavlja prijem u radni odnos državnih službenika i namještenika.

– Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da Ministarstvo pravde FBiH nije upoznato s problemom da Zavod ne funkcionira. Također ni u nacrtu Strategije za borbu protiv nasilja u obitelji ovaj problem nije iskazan. Gender centar FBiH nije imao saznanja o ovom problemu, a pokazalo se i da većina građana nije upoznata s činjenicom da Zavod ne funkcionira. Prema neslužbenoj procjeni oko 20 posto stanovništva HNŽ-a bilo je bar jednom u životu u situaciji da mu je potrebna besplatna pravna pomoć – naglasila je Aničić.

Foto: Denis Leko / FENA

Kampanja dio je projekta PRAGG

S obzirom na to da nadležne institucije više od deset godina nisu poduzele ništa kako bi se ovaj problem riješio, tri nevladine organizacije kampanjom “Pravo na pravnu pomoć – Mostar” žele potaknuti nadležne institucije da poboljšaju kvalitetu života građana, posebno marginaliziranih osoba u HNŽ-u.

Do sada su predstavnice tri nevladine organizacije inicijativu predstavile ministru pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a Goranu Karanoviću, a tom prilikom ministar je poručio kako je svjestan važnosti problema, te da će ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve kako bi Zavod za pravnu pomoć što prije profunkcionirao.

Ova kampanja dio je projekta PRAGG koji financira Vlada Švicarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, a u partnerstvu s lokalnim partnerima Centri civilnih inicijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

Oglasila se vlada HNŽ-a: Više od 35 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI