Foto: Antonio Balić / Cropix

Dodik: Idemo do Strazbura zbog biranja delegata za Dom naroda BiH

Autor: FENA

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će kandidat te stranke za izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine pojedinačno tužiti sve članove Središnjeg izbornog povjerenstva BiH “zbog kršenja zakona”. .

– Kao što je poznato, ne pristajemo na ponižavanje Centralne izborne komisije koja je ždrijebom izvukla delegata iz PDP-a. Naš kandidat će tužiti sve članove CIK-a i vjerojatno ćemo ići u Strasbourg. Ne vjerujem u bh. pravosuđe, ali idemo s njim da pokažemo da je sve to besmisleno. Ulaznica za drugog kandidata je bila nevažeća i to ćemo dokazati – tvrdi Dodik.

On je nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a rekao da Nenad Vuković iz PDP-a, kojeg je Centralna izborna komisija izabrala za delegata u Domu naroda BiH, “nikada neće položiti zakletvu i neće moći biti delegat”.

– Narodni dom može i bez njega, on je nebitan lik kojeg su izvukli iz naftalina jer žele oslabiti utjecaj SNSD-a – ocijenio je Dodik.

Kazao je da je na sjednici Predsjedništva SNSD-a razgovarano o finansijskoj situaciji u RS-u, te da je zaključeno da je ona stabilna i da se sve obaveze izmiruju na vrijeme.

– Neki su predviđali Dan D u lipnju. Dokazali smo da radimo bez zastoja uprkos preprekama kadrovima pojedinih veleposlanstava u BiH – rekao je Dodik, navodeći da je prosječna plaća u RS-u oko 720 eura.

Dodao je da SNSD ima informacije da “jedan američki dužnosnik hoda po bankama u Banjoj Luci i zastrašuje bankare”.

– To mu neće uspjeti. Bit će protjeran iz Banje Luke – dodao je.

Dodik je kazao da SNSD u listopadu izlazi na lokalne izbore u 64 općine u RS-u, u 11 općina u FBiH i Brčko distriktu. Ova stranka ima kandidate za načelnike i gradonačelnike u 63 lokalne zajednice u RS-u, te jednoj zajedničkoj u Kupresu.

– Sve kandidacijske liste su popunjene do max. To govori o našoj snazi ​​- zaključio je Dodik.

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI