Foto: Antonio Balić / Cropix

Dodik kaže da se Konaković ‘opasno uplašio’, pa da od silnog straha lupa gluposti

Autor: Dnevno.ba

Dodik, koji ne štedi riječi posljednjih dana na račun Konakovića, rekao je kako se vidi da se ministar vanjskih poslova “opasno uplašio” što će o njemu objaviti ”pa je od silnog straha nastavio lupati gluposti”.

”Uvijek smo za razgovor, ali ne s onima koji su ucijenjeni poput Konakovića (Elmedin, ministar vanjskih poslova Bih) i koji miniraju svako rešenje i odlaze od stola onda kad to Murphy (Michael, američki veleposlanik u BiH) naredi”, izjavio je za Glas Srpske Milorad Dodik.

Čelnik SNSD-a i predsjednik RS-a rekao je to dok se istodobno priprema sastanak državne koalicije kojem bi domaćin 2. srpnja trebao biti Dragan Čović u Mostaru.

Foto: Amer Kajmaković / FENA

Dodik ne štedi riječi

Čović je ranije rekao kako je sastanak dogovoren s liderima SNSD-a Miloradom Dodikom te SDP-a Nerminom Nikšićem, a to bi trebalo biti prvo sjedanje za stol lidera stranaka koje koaliraju na državnoj razini nakon nekoliko burnih političkih tjedana u kojem se odigrao svesrpski sabor, donesene nove sankcije za pojedince i firme povezane s obitelji Dodik te potpunog zastoja u donošenju državnog proračuna.

Dodik, koji ne štedi riječi posljednjih dana na račun Konakovića, rekao je kako se vidi da se ministar vanjskih poslova “opasno uplašio” šta će o njemu objaviti ”pa je od silnog straha nastavio lupati gluposti”.

“Ipak, nisam ja taj koga se on plaši. Strah u kosti utjerao mu je Murphy, koji mu diše za vratom i prijeti procesom ako ne bude dovoljno dobar. Izgleda da se ministar Konaković promijenio preko noći pa je sve manje tekstova o ozbiljnim navodima o njegovim vezama s narko-kartelom. Te promjene i dobro ponašanje po američkim standardima uključuju razvaljivanje svakog dogovora s Republikom Srpskom i napade na mene”, naveo je Dodik i rekao kako “Konaković hoda po svijetu kao neka budala”.

Screenshot: Youtube

Izabrali Trojku zbog manje štete

Dodik mu je poručio kako mora znati da ”veći dio zemalja u Europi zna da je Republika Srpska dio rešenja, a ne problema, kako to Bošnjaci predstavljaju”.

”Kada bi politički predstavnici Bošnjaka bili racionalni i odgovorni prema svom narodu, shvatili bi da je jedino što im ostaje dogovor i saradnja sa Srbima i Hrvatima i da im nitko od njihovih takozvanih prijatelja iz međunarodne zajednice ne može omogućiti to što traže. Jedino rešenje je dogovor konstitutivnih naroda. Uvijek smo za razgovor, ali ne sa onima koji su ucijenjeni poput Konakovića i koji miniraju svako rješenje i odlaze od stola onda kad to Murphy naredi”, rekao je Dodik.

Dodao je i kako Trojka ”nije ni sama stabilna”.

”Zato smo ih i izabrali, jer nisu poput SDA mogli napraviti veliku štetu, jer nemaju ni znanje, a ni mogućnosti. Izuzev tajnog djelovanja i stavljanja na red rezolucije o Srebrenici u kojoj su također bili neuspješni, nisu uspjeli napraviti ništa osim što su izazvali krizu iz koje se ne nazire izlaz”, naveo je.

Konaković je iz Luksemburga, gdje se održavao sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, rekao kako je informirao kolege zbog čega je došlo do određenih zastoja u provedbi europskog puta te da je ”svima jasno da je jedini krivac za to Milorad Dodik i njegovi suradnici koji su uplašeni našeg brzog približavanja EU i vjerojatno su dobili nalog iz Moskve da to usporavaju i zaustave”.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Dodikovi uvjeti

U Mostaru se sastanak državne koalicije održao krajem veljače, a nakon zelenog svjetla iz Europske unije BiH nije napravila niti jedan korak naprijed po pitanju otvorenih zadataka. BiH, između ostalog, još mora usvojiti zakon o sudu BiH, zakon o VSTV-u, a i državni proračun je na čekanju zbog zategnutih odnosa.

Dodik je ranije iznosio i uvjete za funkcioniranje vlasti. Neki od njih su i smjene veleposlanika BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova Konakovića te pokretanje procedura za smjenu Denisa Bećirovića s mjesta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Opasne tenzije između Dodika i Konakovića, objavljen i video: ‘Ja Rusiju sanjam svaku noć’

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI