Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Ekstremni vremenski uvjeti pogađaju Europu: Rekordne vrućine, oluje i poplave odnose ljudske živote

Autor: dnevno.ba

U dijelovima Europe vladaju ekstremni vremenski uvjeti koji odnose i ljudske živote. Na jugu kontinenta već su danima temperature i više od 40 stupnjeva. Dijelove Poljske pogodilo je olujno nevrijeme kao i jugoistok Švicarske gdje su nezapamćene oluje izazvale poplave i odrone. Troje je ljudi nestalo…

Na jugoistoku Švicarske raščišćavaju nanose blata i kamenja. Jučer su grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša uz topljenje snijega i tlo već zasićeno vodom pokrenuli poplave i klizišta. Od četvero zatrpanih u odronima pronađena je jedna žena, ostale još traže.

– Pokušavamo sve što možemo, sa svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, rekao je voditelj operacije William Kloter iz policije kantona Graubünden.

Vodena bujica nosi sve pred sobom u Zermattu. To popularno turističko odredište na planini Matterhorn potpuno je nedostupno.

– Nastalu štetu još ne možemo procijeniti, ali ne izgleda dobro, rekao je Dietmar Schmid, voditelj kriznog tima u Zermattu.

Na jugoistoku Poljske kiša, grmljavina, tuča i orkanski udari vjetra. Do podneva vatrogasne službe zaprimile su više od 900 dojava o šteti.

– Bilo bi najbolje da zbog vlastite sigurnosti ostanete u kući, rekao je Marcin Betleja, glasnogovornik Potkarpatskih regionalnih vatrogasnih službi.

Poplave, suše, toplinski valovi sve su intenzivniji, dulji i češći. U proteklih 40 godina diljem Europe u ekstremnim vremenskim događajima život je izgubilo oko 145 tisuća ljudi, više od 85 posto – od posljedica vrućina.

– Ako je temperatura iznad 40 stupnjeva, ulazimo u zonu rizika. Organi mogu početi otkazivati ili funkcioniraju manje učinkovito. Razlog tomu može biti denaturacija proteina. Javljaju se rani znakovi učinka kuhanja, objašnjava Lewis Halsey, profesor fiziologije na Sveučilištu Roehampton, London.

Od Španjolske do zemalja Balkana posljednjih dana temperature dosežu 40 stupnjeva.

– Nepodnošljivo je, prava afrička vrućina, rekla je stanovnica Palerma Debora D’Angelo.

Foto: Hazim Aljović / FENA

‘Šteta je golema’

Na ekstremnu vrućinu upozoreni su stanovnici juga Rumunjske.

– Stalno sam u hladu ili u kući. Tako ću lakše prebroditi ovu nepodnošljivu vrućinu, i to u lipnju, mjesecu koji ne bi trebao biti prevruć, rekao je stanovnik Bukurešta Ervin.

Jučer je na grčkom poluotoku Peloponezu u požaru poginuo 55-godišnji muškarac. Jugom Grčke vatru širi olujni vjetar.

– Izgorjele su kuće, staje, stoka… O nasadima da i ne govorimo. Šteta je golema. Evakuirali smo desetak sela, rekao je lokalni dužnosnik Theodoros Baris.

Ljeto je tek počelo, a na jugu Europe ekstremne vrućine ne posustaju. Topao zrak donosi vjetar iz Sjeverne Afrike, odgovoran i za nanose čestica pijeska koje zamagljuju horizont.

Ekstremni vremenski uvjeti pogađaju Europu: Rekordne vrućine, oluje i poplave odnose ljudske živote

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI