Foto: Hazim Aljović / FENA

Izetbegović: Pozivamo PIC da zaustavi aktivnosti Srbije i RS koje ruše Dejtonski sporazum i mir u BiH

Autor: FENA

Stranka demokratske akcije poziva Vijeće za provedbu mira i države svjedokinje Dejtonskog mirovnog sporazuma da hitno zaustave aktivnosti Republike Srbije i entiteta RS kojima se narušava Dejtonski mirovni sporazum i mir u BiH. Balkana i BiH.

Ovo je jedan od zaključaka sa sjednice Predsjedništva SDA koja je održana danas u Sarajevu, a koji je novinarima saopćio predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

Naveo je da je glavna tema bio Svesrpski sabor održan u Beogradu 8. lipnja, deklaracija s tog sabora, a zatim aktivnosti u BiH na temelju zaključaka tog sabora.

Prema njegovim riječima, to je najozbiljniji i najkonkretniji napad na suverenitet BiH i uvod u napad na teritorijalni integritet BiH od 1992. godine.

– Riječ je o nastavku velikosrpske politike čiji je cilj destabilizirati državu Bosnu i Hercegovinu i postupno stvoriti uvjete za pripajanje dijela njezina teritorija Srbiji. Riječ je o realizaciji planova koji su ranije bili sadržani u memorandumima SANU 1 i 2, u rezoluciji SNSD-a iz 2015. godine, koji zagovaraju srpsku i srpsku hegemoniju i dominaciju nad građanima BiH, aparthejd nad nesrbima u RS i stvaranje pretpostavke za odvajanje RS-a od Bosne i Hercegovine – kazao je predsjednik SDA.

Istaknuo je da se preambula i zaključci Sabora temelje na neistinama, na iskrivljenim, pogrešnim i zlonamjernim tumačenjima povijesnih događaja i temeljnih dokumenata koji su važni za odnose Bosne i Hercegovine i Srbije.

– Dakle, na krivom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sadržaj Dejtonskog mirovnog sporazuma jednostavno se neistinito predstavlja – kazao je Izetbegović.

On je naveo da se u zaključcima parlamenta zagovara “uspostava retrogradnih, kleronacionalističkih, državnih i paradržavnih sustava u Srbiji i entitetu RS”.

– Saborskom deklaracijom se Republici Srbiji pokušavaju dati prava koja nema prema Dejtonskom mirovnom sporazumu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Srbija ima izričitu obvezu poštivati ​​državu Bosnu i Hercegovinu prema Daytonskom sporazumu i ima obvezu da se nikada više ne upusti u ponavljanje povijesnih grešaka koje su dovele do stradanja i razaranja na Balkanu i u Bosni i Hercegovini. Deklaracija i zaključci temelje se na premisi da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska entitet samo srpskog naroda – naglašava Izetbegović.

Kaže da smo svjedoci ponovnog pokušaja da se svim građanima RS nametnu srpski simboli, himne i praznici, kao da u entitetu RS nema drugih osim Srba.

– Dakle, simboli i himne koje je već ukinuo Ustavni sud. Deklaracijom i zaključcima Republika Srbija se agresivno izravno umiješala u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, grubo narušavajući Daytonski sporazum. Zauzimaju se stavovi kako trebaju funkcionirati institucije Bosne i Hercegovine, recimo Predsjedništvo, Parlamentarna skupština BiH, Srbija je ta koja nas uči što da radimo. Zauzeti su stavovi o entitetskim praznicima, obrazovanju i jedinstvenom djelovanju na ekonomskom planu, kao da u entitetu RS nema drugih naroda i građana i da oni nemaju ista prava kao srpski narod. Najavljuje se nastavak započetih i planiraju novi gospodarski projekti na imovini Bosne i Hercegovine, a da se za to ne pita država BiH, bez suglasnosti institucija Bosne i Hercegovine – naveo je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je na osnovu iznesenih stavova i analiza donijelo nekoliko zaključaka.

Foto: Harun Muminović / FENA

‘Tražimo od Tužiteljstva BiH da prestane ignorirati napade na ustavno-pravni poredak’

Pozivaju Vijeće za provedbu mira i države svjedokinje Daytonskog mirovnog sporazuma da hitno zaustave aktivnosti Republike Srbije i entiteta RS koje ruše Daytonski mirovni sporazum i mir na Balkanu i u BiH.

– Tražimo od država svjedoka i Vijeća za provedbu mira da uvedu sankcije dužnosnicima Republike Srbije koji provode i pokreću takve politike. Prijete blokade institucija, prije svega Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zatim Vijeća ministara, pa smo od OHR-a tražili da pripremi set odluka koje će spriječiti blokade koje će očito uslijediti. Također, tražimo od OHR-a da spriječi najavljene promjene imena grada Srebrenica i naziva ulica od strane lokalnih vlasti – kazao je lider SDA.

Istaknuo je da su institucije Bosne i Hercegovine dužne o ovim antidejtonskim aktivnostima upoznati sve relevantne međunarodne čimbenike i svim pravnim sredstvima suprotstaviti se namjerama organizatora i sudionika Svesrpskog sabora.

– Tražimo od Tužiteljstva BiH da prestane ignorirati napade na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine koji traju već godinama, vrlo konkretne. Posebno upozoravamo na materijal pod nazivom ‘razdruživanje entiteta RS i Federacije Bosne i Hercegovine’.

Pozivamo na okupljanje svih bosanskohercegovačkih političkih stranaka i važnih društvenih subjekata kako bi se oduprli političko-diplomatskom napadu i napadu na Bosnu i Hercegovinu. Ovlašteni predstavnici SDA će iskoristiti sve zakonske mehanizme – žalbe, kaznene prijave itd. gdje god se procijeni da za to ima osnova – zaključio je Izetbegović.

Izetbegović napao Konakovića, ovaj mu žestoko odgovorio: ‘Objasni zašto ti tepaju’

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI