Foto: Fena

Krišto potvrdila: Nakon višemjesečne trakavice usvojen je Proračun za 2024. godinu

Autor: Dnevno.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Proračun za 2024. godinu na današnjoj sjednici u Mostaru, nakon višemjesečne trakavice i odluke o privremenom financiranju, potvrdila je predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto.

Proračun je usvojen nakon sastanka državne koalicije koju čine Trojka, HDZ BiH i SNSD, održanog u Mostaru. Lider HDZ-a, Dragan Čović, tada je najavio usvajanje Proračuna, uz obećanje da će neki drugi zakoni ubrzo biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

“Donošenjem ovog proračuna utvrdili smo proračun od milijardu 355 milijuna 400 tisuća KM. Proračun je veći za 40 milijuna KM u odnosu na prošlu godinu. Stvorili smo pretpostavke za nesmetan rad naših institucija, međunarodne obveze i provođenje nužnih reformi. U vezi s Planom rasta, obavijestili smo jučer Europsku komisiju o usuglašavanju oko seta reformi i 98 postotne usklađenosti kada je u pitanju narativni dio reformi, te smo bili dužni poslati EK”, rekla je Krišto.

Foto: Emanuel Soca

Sve državne institucije bile su na privremenom financiranju sedam mjeseci

Proračun je trebao biti usvojen ranije, ali je povlačen s dnevnog reda sjednica Vijeća ministara. Ministarstvo financija i riznice BiH ga nije upućivalo u proceduru jer iz Republike Srpske nisu bili zadovoljni raspodjelom sredstava. Ministarstvo je imalo nalog vlasti iz RS da ne usvaja proračun dok se ne raspodijeli novac od posebnih trošarina Uprave za neizravno oporezivanje BiH u iznosu od oko 262 milijuna KM, kao i novac od Regulatorne agencije za komunikacije i Elektroprijenosa.

Sve državne institucije bile su na privremenom financiranju sedam mjeseci, što znači da je novca bilo samo za plaće, tekuće troškove i međunarodne obveze. Stopirane su javne nabave, nema kapitalnih projekata i investicija, dok institucije ne mogu zapošljavati novi kadar. Osim toga, BiH nije mogla povući prvu tranšu iz Plana rasta Europske unije za Zapadni Balkan, koja iznosi oko 70 milijuna eura, dok ne usvoji proračun.

“Donijeli smo i važne odluke koje se tiču Ministarstva prometa i komunikacija o raspodjeli sredstava za 4G mreže i unapređenje cestovnog prometa, telekomunikacija itd. Uz sve ovo, donijeli smo odluke koje se tiču europskog puta i izvještaja. Kada su u pitanju izmjene Zakona o VSTS, to je bilo i danas na dnevnom redu kao i ranije, čekali smo usvajanje proračuna. Imamo prostora da se na nekoj od idućih sjednica izjasnimo. Nemojte shvaćati da je to povučeno, mislim da nema nikakvih političkih nedoumica i dilema”, rekla je Krišto.

Ministar financija BiH, Srđan Amidžić, rekao je da postoje dva bitna dokumenta koja su usvojena – jedan je usvajanje proračuna za 2024. godinu, a drugi raspodjela viška sredstava kada je u pitanju RAK.

“Bilo je 600 milijuna KM naših sredstava koje je stajalo neutrošeno i jela ih je inflacija, a s druge strane smo se zaduživali i plaćali kamate. Na današnjoj sjednici, kako izuzmemo UIO i akcize i Elektroprijenos, gotovo 75 milijuna KM je kroz četiri odluke stavljeno u funkciju”, rekao je Amidžić i zahvalio se Edinu Forti jer nije uvodio politiku u ovaj segment.

Kazao je kako nije bilo nikakvog uvjetovanja, već da su tražili infrastrukturne projekte i čist ekonomski rezon.

“I dalje govorim da proračun nema neku razvojnu komponentu jer gotovo milijardu KM odlazi na plaće, 100 milijuna na kapitalna ulaganja, a 200 milijuna KM na različite vrste materijalnih troškova”, rekao je Amidžić.

Nacrt Proračuna bit će poslan u parlamentarnu proceduru.

VM BiH po prvi put održava sjednicu u Mostaru: Razmatrat će se važne stvari

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI