Foto: FENA

Mehmedović: Dodik mora biti uklonjen s političke scene u BiH

Autor: FENA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik mora biti uklonjen s političke scene u BiH, izjavio je danas za Fenu zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i čelnik stranke Naprijed! Šemsudin Mehmedović, upitao je za komentar Dodikove inicijative o “mirnom razdruživanju”.

Dodik je u intervjuu za ruski propagandni list Sputnjik izjavio da je dokument o takozvanom “mirnom razdruživanju” BiH gotov. Naveo je da je dokument donesen imajući u vidu “nemogućnost normalnog funkcioniranja Bosne i Hercegovine”.

Mehmedović smatra da je Milorad Dodik odavno krenuo u rušenje daytonskog mira u BiH, a njegov pamflet o mirnom razdruživanju samo je “jedna od granata koje baca na mirovni sporazum kojim je, između ostalog, formiran entitet na čijem je čelu “.

– Dodik na određeni način siječe granu na kojoj sjedi, na što ga redovno upozorava Veleposlanstvo SAD-a, ali smatram da su, unatoč ništavnosti ovakvih djela, Dodikovi postupci pogubni za napredak Bosne i Hercegovine i njenu budućnost – – kaže Mehmedović.

Prema njegovim riječima, Dodik nije mogao uništiti Bosnu i Hercegovinu, nije mogao ni Milošević, cijeli splet kriminalaca, vojske i obavještajnih struktura, ali Dodikova politika blokira napredak i usporava rast zemlje, obeshrabruje mlade da ostanu ovdje i grade svoje budućnosti, stvara političku nestabilnost i tjera investitore.

– Dodiku je svejedno, jer njegov cilj je destrukcija Bosne i Hercegovine na ovaj ili onaj način. Stoga smatram da Dodik mora, ponavljam, hitno biti uklonjen s političke scene odlukom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ili profesionalnim radom bh. pravosuđa, za što ima dovoljno argumenata. Jer Dodikova politika posljednjih godina, te niz sličnih akata poput posljednjeg o razjedinjenju, izravno je kršenje Mirovnog sporazuma, a time i mira i stabilnosti zemlje – kazao je Mehmedović.

Ističe da je Dodik pokazao da nema blefiranja, da se ne radi o političkoj igri za očuvanje vlasti i slično, već o jasnom cilju rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, čije garante svjetski moćnici namjeravaju nastaviti u svakom trenutku. po cijenu, pa i po cijenu mira provodi cilj genocida, a to je etnički čista srpska država na tlu Bosne i Hercegovine.

– Dakle, Dodika je potrebno smijeniti, procesuirati za kriminal i korupciju i tako dati šansu Bosni i Hercegovini za prosperitetnu i europsku budućnost – zaključio je Mehmedović.

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI