Foto: Guliver image

Michel odgodio put u Crnu Goru zbog najnovijih događaja: ‘Ovo je kukavičje jaje Aleksandra Vučića’

Autor: Dnevno.ba/HINA

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odgodio je najavljeni posjet Crnoj Gori za kasnije kako razgovori s ključnim sugovornicima u zemlji ne bi bili zasjenjeni “najnovijim razvojem događaja”, rekao je Hini u ponedjeljak dužnosnik EU-a.

“Predsjednik Michel odgodio je svoj posjet Crnoj Gori, planiran 2. i 3. srpnja za kasniji datum kako bi osigurao uspješne razgovore s ključnim sugovornicima u zemlji, koji ne bi trebali biti zasjenjeni najnovijim razvojem događaja”, odgovorio je dužnosnik EU-a na upit je li razlog odgode usvajanje rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen u crnogorskom parlamentu.

Foto: Guliver image

‘Dobrosusjedski odnosi ostaju ključni element pristupnog procesa’

Isti dužnosnik navodi da “dobrosusjedski odnosi ostaju ključni element pristupnog procesa”.

Također kaže da je Crna Gora predvodnik u procesu pristupanja EU-u i važan partner u regiji i da EU želi vidjeti napredak zemlje, za što je “ključna usredotočenost na reforme povezane s EU-om”.

“Nakon značajne međuvladine konferencije i pozitivne ocjene ispunjavanja prijelaznih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24, važno je u svim aspektima ostati na putu prema EU-a”, ističe dužnosnik EU-a.

Michel je u nedjelju na društvenoj mreži X objavio da je razgovarao s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem i da se dogovorili sastanak u utorak u Bruxellesu. “Važno je ostati usredotočen na put prema EU-u”, poručio je Michel.

Prošli je tjedan u Bruxellesu održana međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj je EU potvrdio da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove, čime dobija priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Dva dana nakon toga, crnogorski palament je usvojio rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen. Za rezoluciju je od ukupno 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu glasao 41 zastupnik vladajuće koalicije, jedan je zastupnik bio protiv, a oporbeni zastupnici napustili su dvoranu i nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Foto: YouTube

‘Kukavičje jaje Aleksandra Vučića’

Andrija Nikolić iz oporbene Demokratske partije socijalista postavio je pitanje javnosti imaju li moralno pravo oni koji podržavaju četnički pokret, ali i Ratka Mladića i Radovana Karadžića, da prije nego njih osude, predlože ovakvu rezoluciju.

“Ovo je kukavičje jaje Aleksandra Vučića kako bi se pogoršali dobrosusjedski odnosi sa Hrvatskom. Odgovornost za ovo ne snosi Andrija Mandić (predsjednik Skupštine i čelnik prosrpske desnice), već premijer Milojko Spajić i njegova partija koji sebe nazivaju pro-europskim”, rekao je Nikolić.

On je podsjetio da Vučić nije dopustio da se slična rezolucija usvoji u parlamentu Srbije kako se ne bi zaustavio europski put te zemlje.

Crna Gora postupkom razljutila Hrvatsku: ‘Neprihvatljivo, zadržavamo pravo na reakciju’

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI