Foto: Guliver/AP Photo/Mindaugas Kulbis

NATO zaprijetio svjetskoj sili: ‘Platit će cijenu ako ne promijeni svoje ponašanje’

Autor: Dnevno.ba

Kina bi se trebala suočiti s posljedicama zbog svoga podržavanja ruskog rata u Ukrajini, rekao je čelnik NATO-a Jens Stoltenberg u Washingtonu.

“Peking pokušava djelovati u oba smjera, s jedne strane podupirući ruske ratne napore, a s druge pokušavaju održati odnose s europskim saveznicima”, napominje Stoltenberg, koji smatra da takva politika ne može funkcionirati na duge staze.

Među članicama NATO-a u tijeku je razgovor o mogućim sankcijama prema Kini zbog njezine potpore Rusiji, kazao je Stoltenberg i naglasio kako Kina isporučuje brojne tehnologije, poput mikroelektronike koja je Rusiji ključna za izradu projektila koje koristi protiv Ukrajine. “U nekoj fazi trebali bismo razmotriti neku vrstu ekonomske cijene koju bi Kina trebala platiti ako ne promijeni svoje ponašanje”, ističe čelnik NATO-a.

Foto: Hazim Aljović/Fena

‘Svrha je spriječiti rat’

Kina je branila svoje poslovanje s Moskvom rekavši da ne prodaje smrtonosno oružje te da razborito postupa s izvozom predmeta dvojne namjene, u skladu sa zakonima i propisima.

“Putin se sve više slaže s autoritarnim svjetskim vođama”, napomenuo je Stoltenberg uoči odlaska Vladimira Putina u utorak u Sjevernu Koreju, koja je Rusiji poslala topničke granate, a zauzvrat je Rusija njima dala naprednu tehnologiju za sjevernokorejski raketni i nuklearni program. “Sjeverna Koreja pomaže Rusiji voditi agresorski rat protiv Ukrajine”, zaključuje šef NATO-a u razgovoru za BBC.

Stoltenberg se također osvrnuo na komentare kako NATO razmatra povećanje broja razmjestivih bojevih glava kao sredstvo odvraćanja od rastućih prijetnji iz Rusije i Kine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako to “nije ništa drugo nego još jedna eskalacija napetosti”, na što Stoltenberg odgovara kako je NATO nuklearni savez i da će svaki napad na članicu NATO-a izazvati odgovor cijelog saveza. “Svrha NATO-a nije voditi rat, svrha je spriječiti rat”, rekao je.

Schmidt govorio o sigurnosnoj situaciji, pa se dotakao Dodika: ‘Mir u BiH je na stalnoj kušnji’

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI