Foto: Pexels

Nešto opasno se događa: Američke baze u Europi u stupnju visoke pripravnosti

Autor: Dnevno.ba

Američka vojska podigla je razinu pripravnosti na drugu najvišu razinu u nekoliko svojih europskih baza.

 

Potez je to koji nije povučen već barem deset godina. Izvijestilo je o tome nekoliko medija koji navode da je u stanje više pripravnosti stavljene su postojbe američke vojske u njemačkom Stuttgartu, Rheinland-Pfalzu i Ramsteinu kao i zračna baza Aviano u Italiji.

OH-58 Kiowa (Foto: Piemags / Guliver image)

Razina prijetnje “Charlie”, navode iz američke vojske, primjenjuje se isključivo kada se “dogodi incident ili se primi obavještajni podatak koji ukazuje na neki oblik terorističke akcije ili je vjerojatan napad na osoblje ili objekte”.

Trenutačnu još uvijek nije poznato zašto su četiri baze, koje zajedno čine najveću prekomorsku američku vojnu zajednicu, podigle razinu prijetnje.

Foto: Unsplash

Posebne upute vojnicima

Američki dužnosnik rekao je za CNN-u da nisu vidjeli ovako visoku razinu prijetnje “u najmanje 10 godina”, dodajući da to obično znači da je vojska svjesna “aktivne-pouzdane prijetnje”, piše Daily Mail.

Uz formalno podignutu razinu pripravnosti, zračna baza Spangdahlem u zapadnoj Njemačkoj rekla je zrakoplovcima iz svoje 52. borbene jedinice da im je zabranjeno nositi uniforme izvan baze i da moraju putovati na posao u civilnoj odjeći, izvijestila je vojna publikacija Stars and Stripes.

Dačić o terorističkom napadu u Beogradu: ‘Sinagoga je bila prva meta’

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI