AP Photo/Alex Brandon/Guliver Image

Odlične vijesti za Trumpa: Vrhovni sud presudio da ima imunitet od kaznenog progona

Autor: Dnevno.ba/HINA

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio je presudu kojom se bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ne može kazneno goniti za službene radnje poduzete tijekom njegova mandata, dok je za privatne radnje i dalje moguće pokrenuti kazneni progon. Ovo je prvi put da je bilo koji oblik predsjedničkog imuniteta od kaznenog progona priznat u povijesti SAD-a.

Konzervativni suci ponovno su prevladali u omjeru 6:3, čime su odbacili odluku nižeg suda koji je odbio Trumpov argument o imunitetu od kaznenih prijava koje se odnose na njegove pokušaje osporavanja i poništavanja izbornog poraza od Joea Bidena 2020. godine. Šest konzervativnih sudaca bilo je u većini, dok su troje liberalnih sudaca bili protiv, potvrđujući tako podijeljenost najvišeg sudskog tijela u zemlji.

“Zaključujemo da, prema našoj ustavnoj strukturi odvojenih ovlasti, priroda predsjedničke ovlasti zahtijeva da bivši predsjednik ima određeni imunitet od kaznenog progona za službena djela tijekom svog mandata”, napisao je u obrazloženju predsjednik suda John Roberts. Roberts je dodao da je imunitet predsjednika u izvršavanju njegovih temeljnih ustavnih ovlasti apsolutan te da Trump ima pravo na imunitet i za preostale službene radnje.

Foto: Guliver Image

‘Velika pobjeda za demokraciju’

Trump je presudu pozdravio objavom na društvenim mrežama, nazvavši je “velikom pobjedom za naš ustav i demokraciju” te izrazio ponos što je Amerikanac. S druge strane, liberalna sutkinja Sonia Sotomayor izrazila je ogorčenje presudom, upozorivši da predsjednik sada stoji iznad zakona. S njom su se složili i preostali liberalni suci te lideri Demokratske stranke, ocijenivši presudu “udarom na demokraciju”.

Roberts je najavio da će se Trumpov slučaj vratiti nižim sudovima na daljnju raspravu. Sporo rješavanje ovog slučaja već je pomoglo Trumpu jer je malo vjerojatno da bi bilo kakvo suđenje za optužbe koje je pokrenuo posebni tužitelj Jack Smith moglo biti dovršeno prije izbora.

Sud je analizirao četiri kategorije ponašanja sadržane u Trumpovoj optužnici, uključujući njegove razgovore s dužnosnicima Ministarstva pravosuđa nakon izbora 2020., navodni pritisak na tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da blokira potvrdu Bidenove izborne pobjede, navodnu ulogu u okupljanju lažnih pro-Trumpovih birača te ponašanje u vezi s napadom na američki Kapitol 6. siječnja 2021.

Sud je utvrdio da Trump ima apsolutni imunitet za razgovore s dužnosnicima Ministarstva pravosuđa, dok je slučaj vraćen nižim sudovima kako bi se utvrdilo ima li Trump imunitet za preostale tri kategorije.

Michel odgodio put u Crnu Goru zbog najnovijih događaja: ‘Ovo je kukavičje jaje Aleksandra Vučića’

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI