Foto: Amer Kajmović

Odlučeno je: Vuković iz PDP-a peti izaslanik u Domu naroda PS BiH

Autor: Dnevno.ba

– Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je ždrijebom odlučilo da mjesto petog izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pripadne Nenadu Vukoviću iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Prije samog ždrijeba, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da se njihov izaslanik neće povući, navodeći da se radi o unaprijed smišljenoj prevari.

Podsjećamo, prilikom biranja izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, lista PDP-a službeno je dobila 11 glasova prema odluci Povjerenstva za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske. Međutim, jedan je listić bio sporan. Od devet članova Povjerenstva, listić je proglašen nevažećim, ali je na žalbu PDP-a Središnje izborno povjerenstvo BiH odlučilo da se nedvosmisleno može utvrditi za koga je glasovano, te je listić prihvaćen kao valjan. U tom slučaju, lista PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH imala bi 12 glasova, jednako kao i lista SNSD-a, te je ždrijeb trebao odlučiti o izaslaniku.

Foto: Amer Kajmović

SNSD se žalio na ovu odluku SIP-a

SNSD se žalio na ovu odluku SIP-a, te je Sud BiH, točnije Apelacijski odjel, presudio da je sporan listić nevažeći i naložio SIP-u da preinači svoju odluku, čime je mandat izaslanika u Domu naroda pripao listi SNSD-a s 12 glasova.

Slučaj je zatim došao do Ustavnog suda BiH koji je u svibnju ove godine odlučio da PDP nije imao mogućnost sudjelovati u postupku pred Sudom BiH. Nakon odluke Ustavnog suda BiH, slučaj se ponovno našao pred SIP-om, koji je ponovo utvrdio da je listić važeći. SNSD se ponovno žalio, no Sud BiH je tu žalbu odbio, te je ždrijebom konačno riješeno da mandat pripadne Nenadu Vukoviću iz PDP-a.

 

Ždrijebanje u SIP-u: Ostaje li Novaković-Bursać u Domu naroda PS BiH ili će je zamijeniti Vuković

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI