Foto: Guliver/AP Photo/Andreea Alexandru

Postignut dogovor o ključnim liderima europskih institucija: Evo tko će dobiti nasljednika, a tko ostaje

Autor: Dnevno.ba

Konsenzus oko kandidata za ključna mjesta na čelu europskih institucija je postignut, a u četvrtak će biti održan sastanak Europskog vijeća, na kojem se očekuje i službena potvrda svih imena.

 

Glavni pregovarači triju političkih skupina u utorak su postigli dogovor da Ursula von der Leyen bude nominirana za predsjednicu Europske komisije, bivši portugalski premijer Antonio Costa za predsjednika Europskog vijeća i estonska premijerka Kaja Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku politiku. Šestorica lidera zemalja EU-a vodili su pregovore u ime EPP-a, socijalista i liberala.

U ime EPP-a su pregovarači bili poljski premijer Donald Tusk i njegov grčki kolega Kyriakos Mitsotakis, socijaliste su zastupali njemački kancelar Olaf Scholz i španjolski premijer Pedro Sánchez, a u ime liberala francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte. Ostaje samo formalna potvrda koja se očekuje na samitu u četvrtak u Bruxellesu, navodi Jutarnji list.

Foto: Unsplash

Potpora ključnih igrača

Europska pučka stranka kao najveći pobjednik europskih izbora trebala bi dobiti čelno mjesto u Europskoj komisiji, pa će tako Ursula von der Leyen zasjesti na još jedan petogodišnji mandat. Uživa potporu EPP-a, podržava je i njemački kancelar Olaf Scholz, protiv nije ni francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Favorit za predsjednika Europskog vijeća, koji će na toj funkciji zamijeniti Charlesa Michela, je bivši premijer Portugala Antonio Costa. Dobro kotira među liderima EU-a, no spominje se u istragama vezanim za zlouporabu dužnosti, iako protiv njega nije podignuta nikakva optužnica.

EU upozorava zapadni Balkan, posebno Srbiju: ‘Bliskost s Putinom se krši s našim načelima’

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI