Foto: Mario Loncar / FENA

Stanovnici Tomislavgrada prisjetili se stradanja civila u Drugom svjetskom ratu

Autor: FENA

Vjernici podljubuških tomislavgradskih sela Luga, Kuka, Sarajlije i Letke, okupili su se u nedjelju na groblju u naselju Lug gdje su se paljenjem svijeća i svetom koncelebriranom misom prisjetili 83 civila, koje su pripadnici njemačke SS divizije „Princ Eugen“ ubili 16. prosinca 1943. godine.

Na mjestu njihovog stradanja u ovo doba godine, krajem lipnja ili početkom srpnja, služi se sveta misa za sve stradale u tom zločini, dok se u prosincu obilježava godišnjica njihovog stradanja.

Prije početka euharistijskog slavlja kojeg je predvodio duvanjski župnik fra Hrvoje Miletić, na mjestu stradanja pročitana su imena žrtava, a predstavnici Udruge „Lug-Poljice“ položili su vijenac i zapalili svijeće.

Pogubljeno 83 civila 

Zbog pomaganja partizanima i ubojstva dva njemačka vojnika u blizini spomenutih sela 16. prosinca 1943. godine pripadnici SS divizije zapalili su gotovo sve kuće u selu Lug.

Mještane su zatvorili u štalu, gdje su ih prvo strojnicama poubijali, a zatim ih zapalili.

Život je u tom zločinu izgubilo 83 troje civila, od toga pet mještana sela Letke, 28 mještana sela Kuka te 50 žitelja Luga. Najstarija žrtva imala je više od 60 godina, a najmlađa tek dva mjeseca.

Bogat program ovogodišnjih Dana sv. Nikole Tavelića

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI