Foto: Guliver Image

Szijjarto: Središnja Europa i zapadni Balkan mogli bi biti ‘most’ između Istoka i Zapada

Autor: Dnevno.ba/HINA

Mađarska će tijekom predsjedanja EU-om, koje počinje 1. srpnja, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i održati međuvladine pregovore sa svih pet kandidata za članstvo sa zapadnog Balkana, rekao je u srijedu u Parizu mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

Govoreći na konferenciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Szijjarto je rekao da Mađarska, kako bi ubrzala širenje EU-a na zapadni Balkan, planira također zatvoriti barem sedam poglavlja u pregovorima s Crnom Gorom.

Planira također otvoriti prva poglavlja s Albanijom te usvojiti pregovarački okvir s BiH, što je prvi korak prema otvaranju pregovora. Mađarska će nastojati i početi “konkretne pregovore s novom, snažno prointegracijski orijentiranom vladom Sjeverne Makedonije”, rekao je.

Goran Mehkek/Cropix

Szijjarto: Središnja Europa i zapadni Balkan mogli bi biti “most” između Istoka i Zapada

Integracija tih zemalja u EU je “gospodarski kao i politički i sigurnosni interes Mađarske”, rekao je. Mađarska ulaganja u regiji dosegnula su 2.5 milijardi eura, a trgovina se od 2010. učetverostručila na više od 7 milijardi eura, rekao je.

Mađarska također pomaže slanjem stručnjaka i obukom dužnosnika kako bi se lakše snašli u “kompliciranom pristupnom procesu”, rekao je.

Szijjarto je rekao da bi središnja Europa i zapadni Balkan mogli biti “most” između Istoka i Zapada, što je prijeko potrebno “radi povratka suradnje Istoka i Zapada na osnovi uzajamnog poštovanja i moglo bi pokazati put prema izlasku iz trenutačnog turbulentnog kriznog razdoblja.”

Mađarska je spremna preuzeti tu ulogu i podržati zapadnobalkanske države u tome, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova.

Žestoki Putinov kritičar naslijedit će Stoltenberga: Evo kad preuzima dužnost na čelu NATO-a

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI