Foto: Vlado Kos / CROPIX

Tata Mate Rimca osuđen na zatvorsku kaznu: Evo što mu stavljaju na teret

Autor: Dnevno.ba

Ivan Rimac, otac vlasnika Rimac Automobila Mate Rimca, osuđen je na tri godine bezuvjetnog zatvora zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sudski proces temeljio se na optužnici iz srpnja 2013. godine, a nepravomoćna presuda donesena je 24. listopada 2023. godine i dostavljena strankama 21. prosinca iste godine. Prema neslužbenim izvorima, Rimac je već napustio Hrvatsku i otišao u Bosnu i Hercegovinu.

Rimac je osuđen zbog izvlačenja novca iz tvrtke Slavonije DI iz Slavonskog Broda, koja se bavi preradom drva.

Općinski sud u Požegi izrekao je presudu, koja je postala pravomoćna 19. ožujka 2024. godine, a izvršna 24. travnja 2024. godine. Županijski sud u Splitu potvrdio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Požegi. Obrana Ivana Rimca podnijela je zahtjev za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude, a trenutno je postupak u tijeku. Predmet je proslijeđen Državnom odvjetništvu RH na odgovor 27. svibnja.


Foto: Marko Todorov / CROPIX

Uništena tvrtka

Uz zatvorsku kaznu, Rimac je obvezan platiti 663.61 eura paušalnog troška. Jedno vrijeme bio je i predsjednik Nadzornog odbora Rimac Automobila, a trenutno je zaposlen u tvrtki RIMC te posjeduje više poslovnih udjela u tvrtkama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i Njemačkoj​.

Prema presudi, prodali su zemljište ispod cijene i zaradili na tome 418 tisuća eura, a na preprodaji još većeg zemljišta dobili su profit od milijun i sto tisuća eura. Na rušenju tvornice su pak zaradili 433 tisuće jer je posao preplaćen. Nova vratiti ne mora.

Ivan Rimac na sudu je tvrdio da nije kriv. U presudi, koja je napisana na 78 stranica, navodi se da je Rimac rekao da nije rođen niti je živio u Hrvatskoj te da je veći dio života proveo u Njemačkoj. U Hrvatsku dolazi 2003. godine s poslovnim partnerima i novcem iz inozemstva.


Foto: Vlado Kos / CROPIX

Uvijek tvrdio da mu smještaju, sin ga brani

Rekao je da od početka tih njegovih pokušaja ulaganja u Hrvatskoj postoji određena skupina ljudi koja je njegovoj obitelji i njemu pokušala nametnuti određene kriminalne djelatnosti, a to je činila u sprezi s tužiteljstvom.

Na sudu je rekao i da su mu 2011. godine zbog neutemeljenih prijava u 5:30 u kuću upali policajci i komandosi s helikopterom te da se za njega u medijima pisalo da je ratni profiter i da je povezan s HDZ-om. Kaže da tu nema logike jer je u to vrijeme HDZ bio na vlasti i on s tom strankom nije imao nikakve veze. Njegov sin Mate Rimac tvrdi kako je je njegov otac sve zaradio pošteno i korektno.

Mate Rimac najavio nove projekte: Radi se o nečem jako posebnom

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI