Foto: Nera Simic / CROPIX

Turski šef diplomacije: Bliski odnosi Zagreba i Sarajeva ključni su za dugotrajan mir i stabilnost BiH

Autor: Dnevno.ba/HINA

Bliski odnosi Zagreba i Sarajeva ključni su za dugotrajan mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i ostatka regije, rekao je turski šef diplomacije Hakan Fidan, izrazivši pritom zabrinutost zbog retorike razdora u toj zemlji. Ministri vanjskih poslove Hrvatske, Turske i Bosne i Hercegovine na Dubrovnik Forumu održali su trilateralni sastanak. Zadnji susret u tom formatu održan je u studenom 2020. godine, a trojac je naglasio kako bi se on trebao održavati češće.

“Čvrsto vjerujemo da su bliski odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ključni za dugotrajan mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i ostatka regije”, rekao je Fidan na konferenciji za medije nakon sastanka.

Ankara bez zadrške podupire teritorijalni integritet, suverenitet i političko jedinstvo BiH, naglasio je turski šef diplomacije. Izrazio je zabrinutost zbog “retorike razdora” unutar BiH, pa naglasio važnost “stvaranja atmosfere pomirbe ako se želi gledati prema naprijed”.

Foto: FENA

Konaković: ‘Hrvatska je važan susjed’

Šef diplomacije BiH Elmedin Konaković naglasio je da je Hrvatska “važan susjed” njegove zemlje, pa je zahvalio hrvatskom vodstvu na “zagovaranju BiH u povijesnom procesu otvaranja pregovora” o članstvu u Europskoj uniji.

Za Tursku je rekao da je Bosni i Hercegovini “istinski prijateljska i bratska država” te da ih vežu posebni, tradicionalni i povijesni odnosi.

Konaković, Fidan i hrvatski ministar Gordan Grlić Radman razgovarali su o jačanju suradnje triju država, uključujući područja poput gospodarstva, obrazovanja i obrambene industrije.”Potvrdili smo da je siguran, stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan s jasnom europskom perspektivom naš zajednički strateški interes”, rekao je Grlić Radman.

Konaković je zahvalio dvojici kolega na podršci BiH u glasanju o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, ponovivši kako ta rezolucija nije usmjerena ni protiv koga, nego joj je cilj odati pijetet žrtvama tog zločina.

Dodik podijelio odlikovanja povodom Vidovdana: Nagrađen i istaknuti negator genocida u Srebrenici

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI