Foto: AP Photo/Evan Vucci/Guliver Image

Ugledni američki list pozvao Bidena da se povuče: ‘To bi bila najveća usluga javnosti’

Autor: Dnevno.ba/HINA

Uredništvo prestižnog američkog lista New York Timesa pozvalo je u petak predsjednika Joea Bidena da se povuče iz utrke za Bijelu kuću nakon debate protiv Donalda Trumpa.

 

U uvodnom članku objavljenom u petak navečer pod naslovom „Da bi služio zemlji, predsjednik Biden mora napustiti utrku“ za Bijelu kuću, New York Times opisao je Joea Bidena kao „sjenu vođe“, nakon što je 81-godišnji predsjednik „pao na vlastitom ispitu“.

Neprepoznatljiv, Joe Biden gutao je riječi, nije dovršavao pojedine rečenice i na trenutke se “smrzavao” gledajući u prazno tijekom debate u četvrtak protiv svog republikanskog prethodnika i protukandidata na izborima u studenom, Donalda Trumpa.

S druge strane, Trump je više puta iznosio neistine. CNN-ovi fact checkeri procijenili su da je u trajanju debate u prijenosu uživo iznio barem trideset neistinitih informacija. No i dalje, odavao je “čvršći” dojam od svog demokratskog protukandidata.

Foto: Youtube

“Najveća usluga javnosti bilo bi – odustajanje”

“Biden je bio predsjednik vrijedan divljenja. Pod njegovim vodstvom, država je napredovala i počela se suočavati s nizom dugoročnih izazova, a rane koje je otvorio Trump počele su zacjeljivati. Ali najveća usluga koju bi Biden danas mogao pružiti javnosti bila bi objava da se neće kandidirati za reizbor”, napisao je New York Times.

Uredništvo New York Timesa čine ugledni urednici i treba odražavati vrijednosti medija.

Članovi Demokratske stranke također su doveli u pitanje Bidenovu sposobnost da preuzme novi mandat, što je izazvalo buru unutar stranke, ali je Joe Biden u petak rekao da može „obaviti posao“, dobivši podršku dvojice svojih prethodnika Baracka Obame i Billa Clintona.

Foto: Guliver image/ AP Photo/Evan Vucci, File

“On sam je izazvao Trumpa na dvoboj”

“Okončanje njegove kandidature bilo bi protivno svim osobnim i političkim instinktima gospodina Bidena. Oporavio se opetovano od tragedija i neuspjeha u prošlosti i jasno vjeruje da to može učiniti ponovno.

Ali predsjednikov nastup ne može se otpisati kao loša noć ili okriviti ga na navodnu prehladu, jer je potvrdio zabrinutosti koje su rasle mjesecima ili čak godinama. Čak i kada je Biden pokušao iznijeti svoje političke prijedloge, spotaknuo se.”

“Treba podsjetiti da je Biden izazvao Trumpa na ovaj verbalni dvoboj. On je postavio pravila i inzistirao je na datumu mjesecima ranije od bilo koje prethodne debate o općim izborima. Shvatio je da se mora pozabaviti dugogodišnjom zabrinutošću javnosti o svojoj mentalnoj oštrini i da to mora učiniti što je prije moguće.”

“Istina s kojom se Biden sada treba suočiti je da je pao na vlastitom testu”, zaključuje uredništvo New York Timesa.

Bidena kritizirali zbog godina: ‘Znam da nisam mladić, ali mogu raditi ovaj posao’

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI