Foto: Hazim Aljović

Univerzitet u Sarajevu ima novog rektora, evo i tko je on

Autor: Dnevno.ba

Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu i prorektor za financije na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), izabran je za novog rektora na mandat od 2024. do 2028. godine, odlučio je danas Senat tog sveučilišta na tajnom glasovanju.

U prvom krugu glasovanja ni jedan od dva kandidata, Amira Hadžović-Džuvo i Tarik Zaimović, nije dobio većinu glasova, pa se pristupilo drugom krugu. Nakon drugog kruga Zaimović je dobio 24 glasa, dok je Hadžović-Džuvo dobila 21 glas, a jedan je glas bio nevažeći.

Unatoč izboru, Zaimovićeva karijera obilježena je brojnim kontroverzama. Prema neslužbenim informacijama, Zaimović je ranije dobio otkaz u Razvojnom programu Ujedinjenih naroda (UNDP) zbog radikalnih stavova i izjava, pisao je ranije Avaz.

Također je izazvao pažnju kada je prekršio natječajnu proceduru slanjem privatnih poruka dekanima kako bi predstavio svoj program, iako se to trebalo raditi na sjednici Senata.

Foto: Fena

Jedna stvar je nejasna

Županijska uprava za inspekcijske poslove Županije Sarajevo dvaput je postupala u vezi sa Zaimovićem. Prvi put u ožujku ove godine, kada su provjeravane okolnosti njegovog stupanja u zvanje asistenta na Ekonomskom fakultetu. Utvrđeno je da nije imao traženi minimalni prosjek ocjena (8,0), već je njegov prosjek bio 7,6. Nastavno-znanstveno vijeće Ekonomskog fakulteta nije prihvatilo prijedlog povjerenstva da se Zaimović izabere u zvanje asistenta, no on je ipak postao asistent, što ostaje nejasno.

Inspekcijski nadzor vršen je i u svibnju, kada su provjeravane okolnosti stjecanja njegove diplome prvog ciklusa studija. Utvrđeno je da je studij upisao 1991. godine, a diplomirao tek deset godina kasnije, uz obnavljanje nekoliko godina studija. Posebno je sporna ocjena iz predmeta Međunarodne financije, gdje su pronađene dvije prijave predmeta s različitim ocjenama (sedam i osam) koje nisu popunjene istim rukopisom.

Zaimović je postao poznat široj javnosti tijekom popisa stanovništva 2013. godine, kada je tvrdio da se svi muslimani trebaju izjasniti kao Bošnjaci, potpirujući narative o ugroženosti Bošnjaka.

Na istoj sjednici Senata, član Senata će biti ovlašten da potpiše rješenje o izboru rektora, koje je konačno, ali protiv kojeg se može pokrenuti upravni spor. Mandat rektora počinje 1. listopada 2024. godine i traje do 30. rujna 2028. godine.

Središnji ured za Hrvate izvan RH dodijelio 1.500 stipendija, evo koliko su ih dobili studenti iz BiH

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI