Foto: Nermina Omerbegović / FENA

Upriličen razgovor o predstavi ‘Stepski vuk’ HNK Mostar

Autor: FENA

Drugog dana Pozorišnih/kazališnih igara Bosne i Hercegovine na sceni Doma kulture Jajce izvedena je predstava “Stepski vuk” Tamare Kučinović u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, nastala u koprodukciji s Lutkarskim kazalištem Mostar.

Predstava, nastala prema kultnom romanu Hermana Hessea koji je objavljen 1927. godine, a govori o Harryju Halleru, osamljenom i nezadovoljnom intelektualcu u potrazi za izlazom iz životne krize u koju ga je dovela podvojenost vlastite ličnosti rastrgane između ljudske i vučije prirode. Uz pitanja identiteta i individualizma, roman se bavi i kritikom malograđanskog društva između dva svjetska rata.

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić, Bojan Beribaka, Jadranka Popović Miljko i Ivan Nevjestić.

Na okruglom stolu kritike održanom nakon predstave govorilo se, između ostalog, kako čitati Hesea danas, obzirom da je riječ o autoru koji je bio popularan kod generacija koje su prije 30 i više godine bili u ranim dvadesetim.

– Naša generacija je imala sreću da je Hese bio njen Koeljo – našalio se teatrolog Almir Bašović.

Rediteljica Tamara Kučinović istakla je da je postaviti roman „Stepski vuk“ Hermana Hessea na scenu bio veliki izazov. Ona je kazala da je ovo Heseovo djelo prati čitav život.

– Nešto što me u tom romanu zaista uzelo i čega se nisam mogla otarasiti je ta linija identiteta. Odnosno koji nam sve identiteti u životu smetaju da bi živjeli, da bi voljeli, da bi disali…To je nešto što me u tom romanu negdje duboko dira.Tako da je to ta linija koju sam odlučila izvući –kazala je Kučinović.

Ona je istakla da u romanu postoji i politički kontekst, te da je to odlučila ostaviti postrani, jer svaki roman ima bar deset tema ako ne i više,a pogotovu „Stepski vuk“.

Tamara Kučinović istakla je da je odlučila posvetiti se filozofiji naučenih identiteta, naučenih obrazaca zbog kojih ne možemo živjeti, voljeti, vidjeti druga bića…

– Obrazaca straha definitivno. Harryjeva glavna tema je strah.Strah od ponovnog napuštanja, od ponovne povrede, od ponovnog razočaranja. To je ta neka ljudska razina romana koja je sa mnom najviše komunicirala – podvukla je Kučinović.

Nosilac glavne uloge Harrija Hallera Bojan Beribaka istaknuo je da je rediteljica uspjela da izvuče sve iz njega, te da je kroz rad na ovoj predstavi shvatio da i Hesea i njegovov roman može vidjeti i drugačije nego što je navikao.

Autorski tim, pored rediteljke koja potpisuje i oblikovanje svjetla, čine asistent i koreograf Goran Guksić, scenograf Davor Molnar, dok je autor muzike Marko Lucijan Hraščanec.

Vukoja: Vjerujemo kako će nova zgrada HNK Mostar biti veliki dobitak za kazališnu scenu Hercegovine

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI