Foto: FENA

Vlada ŽZH utvrdila tekst Nacrta zakona o srednjem strukovnom obrazovanju

Autor: FENA

Vlada Županije Zapadnohercegovačke je na sjednici u utorak utvrdila tekst Nacrta zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u Županiji Zapadnohercegovačkoj te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru, s prijedlogom Vlade za održavanje javne rasprave o tekstu.

Potreba donošenja ovog zakona nužna je u nastojanju stvaranja primjerenih zakonskih pretpostavki za učinkovitije funkcioniranje srednjoškolskog strukovnog odgoja i obrazovanja, donošenja novih nastavnih planova i kurikula koji će se postupno primjenjivati u novoj školskoj godini, stoji u priopćenju Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Kako se navodi, razgovorom s predstavnicima privatnog sektora izražen je problem neusklađenosti obrazovanja i tržišta rada, odnosno manjka odgovarajućih zanimanja, te nepripremljenosti učenika koji završe srednje strukovno obrazovanje za tržište rada zbog slabe kvalitete praktične nastave i nepostojanja odgovarajućih uvjeta za izvođenje praktične nastave u školama.

Cilj donošenja ovog zakona je, ističu iz Vladi, razviti i provesti aktivne mjere unaprjeđenja sustava srednjeg strukovnog obrazovanja i obuke kroz jačanje institucionalne suradnje privatnog sektora i sustava srednjeg strukovnog obrazovanja i obuke, te jačanje kvalitete praktične nastave.

Vlada ŽZH donijela je Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o organiziranju službi zaštite i spašavanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a koja je, kako je rečeno, potrebna iz razloga osnivanja nove službe za zaštitu od požara – Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Ljuti Dolac.

Vlada je donijela i Odluku o izmjenama Odluke o donošenju Programa utroška sredstava “Tekući prijenosi za zaštitu okoliša” utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu.

Također je donijela Odluku o davanju suglasnosti na izmjene i dopune Financijskog plana i Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o dopuni Odluke o izvršenju Financijskog plana Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje za 2024. godinu, dodaje se u priopćenju.

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI