Foto: Guliver

Zelenski iznenadio smjenom generala: ‘Ubio je više Ukrajinaca nego ruski generali’

Autor: Dnevno.ba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je general-pukovnika Jurija Sodola s dužnosti zapovjednika združenih snaga ukrajinske vojske. U ponedjeljak je ukrajinski čelnik objavio da će Sodola zamijeniti brigadni general Andrij Hnatov. Zelenski nije ponudio razlog za Sodolovu smjenu. Sodolov je u veljači imenovan zapovjednikom združenih snaga.

Smjena je uslijedila nakon što je Bohdan Krotevič, načelnik stožera Brigade nacionalne garde Azov, rekao na svom Telegram kanalu da je podnio službenu žalbu ukrajinskom Državnom uredu za istrage, tražeći istragu “jednog vojnog generala, koji je po mom mišljenju, ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general.”

Krotevič nije imenovao Sodola, ali Ukrajinska Pravda je objavila da su njeni izvori potvrdili da je Krotevič “optužio generala za zlouporabu ovlasti i nesposobno zapovijedanje trupama, što je dovelo do gubitka velikog dijela teritorija Ukrajine”.

“Krotevič je zatražio istragu Sodolove potencijalne suradnje s Rusijom. Načelnik stožera Azova također je rekao da je spreman svjedočiti u tom slučaju”, izvijestila je Ukrajinska pravda pozivajući se na svoje izvore. U objavi na Telegramu u subotu, Krotevič je napisao da ga nije briga ako se pokrene istraga protiv njega.

Foto: Europa Press via AP/Guliver

Šef Azova: Sramim se što nisam prije reagirao

“Uvjeti u kojima se brigade trenutno bore, reći ću to, nestvarno su herojstvo, prije svega za vojnike, zapovjednike vodova, satnije, bojne i brigade. A njihovo herojstvo je u tome što obuzdavaju neprijatelja”, napisao je.

Načelnik Azov rekao je kako smatra da je pokretanje istrage “jedina mogućnost da se promijeni situacija”.

“I jedino čega ću se uvijek sramiti je što to nisam učinio ranije. Sudbina je naklonjena hrabrima, a nekima ide na ruku činjenica da većina šuti zbog straha od posljedica. Stoga napominjem da je ovo moja osobna odluka i u potpunosti prihvaćam posljedice”, rekao je.

Foto: Ukrajinsko predsjedništvo / Guliver Image

Tko je novi general?

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, objavio je u ponedjeljak da je Hnatov služio kao zamjenik zapovjednika ukrajinskog južnog ratišta od 2022. i da je odigrao ključnu ulogu u oslobađanju Hersona.

Također je zapovijedao obranom grada Bahmuta u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck u proljeće 2023.

Postignut dogovor o ključnim liderima europskih institucija: Evo tko će dobiti nasljednika, a tko ostaje

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI