Ilustracija: Unsplash

Ako cijeli dan sjedite na poslu, pijte što više kave: Smanjit ćete rizik od smrtnosti

Autor: Dnevno.ba

Novo istraživanje provedeno od strane istraživača s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Soochow u Kini sugerira da konzumiranje kave može pomoći u smanjenju rizika povezanih sa sjedilačkim načinom života, ali isto tako naglašava važnost aktivnih pauza kako bi se smanjio ukupni rizik od zdravstvenih problema.

Studija je pratila više od 10.000 sudionika tijekom 10 godina te je objavljena u časopisu BMC Public Health. Glavno otkriće istraživanja je da osobe koje sjede više od osam sati dnevno imaju veći rizik od smrtnosti u usporedbi s onima koji sjede manje od četiri sata dnevno. Za one koji ne konzumiraju kavu, čak i sjedenje duže od šest sati dnevno bilo je povezano s povećanim zdravstvenim rizicima.

Foto: Pixabay

Često konzumiranje kave

Međutim, istraživači su primijetili značajno smanjenje ukupne smrtnosti kod osoba koje su redovito konzumirale kavu. “Često konzumiranje” definirano je kao više od 540 grama kave dnevno, što je otprilike ekvivalentno tri šalice. Čak i bezkofeinska kava pokazala je povezanost sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ovo istraživanje naglašava da kava može pružiti jednostavno rješenje za kompenzaciju rizika povezanih sa sjedilačkim načinom života, ali isto tako podsjeća da aktivne pauze i općenito fizička aktivnost ostaju važni faktori za održavanje zdravlja. Dakle, dok konzumiranje kave može imati blagotvoran učinak, preporučuje se kombinirati ga s redovitim tjelesnim aktivnostima radi optimalnog zdravlja.

Jedna je hipoteza da kava sadrži visoke razine polifenola. Polifenoli su prirodni spojevi sa snažnim antioksidativnim svojstvima, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa. Osim toga, ovi polifenoli imaju protuupalne učinke, što može pridonijeti nižim razinama upale.

Svakodnevna navika ovim ljudima postala je opasna: Čak su završili u bolnici

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI