Unsplash

Gledanje u mobitel i laptop tijekom noći može biti izrazito opasno: Povezano je s ozbiljnom bolesti

Autor: Dnevno.ba

Istraživanje je analiziralo utjecaj umjetnog svjetla tijekom noći na razvoj dijabetesa tipa 2, uključujući 85.000 sudionika u dobi od 40 do 69 godina. Sudionici su nosili uređaje za praćenje svjetlosnih razina na zapešćima tijekom jednog tjedna, a njihovo zdravstveno stanje pratilo se devet godina.

Rezultati istraživanja pokazuju da je veća izloženost svjetlu između 12:30 i 6:00 ujutro povezana s povećanim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2. Iako istraživanje nije moglo utvrditi točan uzročno-posljedični odnos, naglasilo je snažnu vezu između intenziteta noćnog svjetla i metaboličkih poremećaja.

Sudionici koji su bili u najvišem deset posto izloženosti imali su znatno veći rizik u odnosu na one u nižem 50. percentilu, prenosi Science Alert.

Unsplash

Tko bi rekao

“Savjetovanje ljudi da izbjegavaju noćno svjetlo jednostavna je i isplativa preporuka koja bi mogla olakšati globalni zdravstveni teret dijabetesa tipa 2”, zaključuju autori studije, predvođeni istraživačima sa Sveučilišta Monash u Australiji.

Prethodna istraživanja također sugeriraju da umjetno svjetlo noću može poremetiti cirkadijalni ritam i uzrokovati inzulinsku rezistenciju, što potencijalno dovodi do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2. Autori studije naglašavaju važnost preporuke o smanjenju izlaganja noćnom svjetlu kao jednostavne mjere za smanjenje globalnog opterećenja dijabetesom tipa 2.

Dodatno istraživanje je potrebno kako bi se bolje razumjelo kako točno noćno svjetlo utječe na cirkadijalni ritam i zdravlje metabolizma. U međuvremenu, savjetuje se da se poduzmu mjere poput kampiranja bez umjetnog svjetla, što može pomoći u resetiranju cirkadijalnog ritma i možda smanjiti rizik od metaboličkih problema poput dijabetesa tipa 2.

Ovo je, prema pulmologu, najbolja aktivnost za zdravlje pluća: Ne zahtjeva puno

Studija je objavljena u časopisu The Lancet Regional Health – Europe, naglašavajući potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se bolje razumjele dugoročne posljedice izlaganja noćnom svjetlu na zdravlje ljudi.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI