Foto: Pixabay

Konzumiranjem ovog jeftinog povrća znatno smanjujete rizik od raka: Uvrstite ga u prehranu

Autor: Dragan Marić

Nova studija otkrila je da redovito konzumiranje male mrkve tri puta tjedno značajno povećava koncentraciju karotenoida u koži. Karotenoidi su prirodni fitonutrijenti prisutni u mnogim voćkama i povrću poput grejpa, mrkve, paprike, rajčice i bundeve te su odgovorni za njihovu karakterističnu crvenu, narančastu i žutu boju.

Prethodna istraživanja već su povezala više razine karotenoida s nižim rizikom od kroničnih bolesti kao što su bolesti srca i određeni tipovi raka. Osim toga, osobe s višim razinama karotenoida imaju i zdraviju kožu te poboljšanu imunološku funkciju.

Studija naglašava važnost uključivanja ovog povrća u prehranu radi brojnih zdravstvenih prednosti, što može pomoći u očuvanju i poboljšanju općeg zdravlja.

Ovo su prednosti mrkve:

Dobar izvor vitamina A

Karotenoidi su privukli pozornost nutricionista jer ih tijelo može razgraditi u dvije molekule koje se zatim mogu pretvoriti u vitamin A.

Vitamin A je važan za podržavanje funkcije imunološkog sustava, ali također ima ulogu u zdravlju očiju.

pixabay

Zaštita od raka

Dr. Kirsten Brandt, i njezin tim objavili su istraživanje 2023. godine gdje su otkrili da konzumacija 300 g mrkve tjedno smanjuje rizik od raka u prosjeku za 15 posto.

Međutim, to nije zbog karotenoida, već zbog potpuno drugog spoja unutar mrkve koji se zove poliacetilen. Ove kemikalije pomažu regulirati upalu i tako sprječavaju oštećenje stanica, nudeći zaštitni učinak protiv raka.

Puna vlakana

Mrkva sadrži velike razine vlakana što je čini važnom za zdravlje probavnog sustava. Vlaknima je također potrebno mnogo vremena da se razgrade, zbog čega se dulje osjećate sitima.

“Vlakna igraju jako važnu ulogu u podržavanju crijevnog mikrobioma”, objašnjava nutricionistica Jenna Hope.

Vlakna će također usporiti otpuštanje šećera u krvotok, pa ako pojedete desert nakon velikog tanjura mrkve, dobit ćete manje intenzivan “nalet šećera”

Pixabay

Zdravlje kože

Budući da se karotenoidi nakupljaju u koži, neka istraživanja govore kako to ima koristi za ljude s osjetljivom kožom koji su skloni opeklinama od sunca, kaže dr. Brandt.

Iako istraživanja o ovoj temi još uvijek traju, neki znanstvenici misle da bi konzumiranje mrkve moglo pomoći u smanjenju rizika od raka kože.

Uz samo jedan sastojak koji ima svaka kuhinja otkrijte je li vaše povrće puno pesticida

Autor: Dragan Marić

ZADNJE VIJESTI