Foto: Pixabay

Ova bolest sve je češća kod mlađih osoba, simptomi se mogu primijetiti kada idete na WC

Autor: Dnevno.ba

Rak debelog crijeva sve je češći među mladim odraslim osobama, a stručnjaci upozoravaju na “vrlo zabrinjavajući” simptom. Dr. Michael Cecchini, suvoditelj kolorektalnog programa u Yale Cancer Centeru, objasnio je za HuffPost da pacijenti s rakom debelog crijeva mogu imati vrlo tanku stolicu.

“To se obično događa ako su tumori prisutni blizu kraja debelog crijeva ili ako oblažu cijelu unutrašnjost debelog crijeva, što sužava prolaz za stolicu”, rekao je Cecchini. Ovaj simptom posebno je zabrinjavajući kada predstavlja novu i trajnu promjenu u radu crijeva.

Dijagnoza raka debelog crijeva kod osoba u 20-im i 30-im godinama izazvala je alarm među zdravstvenim stručnjacima. U 2019. godini, 20% novih slučajeva raka debelog crijeva dijagnosticirano je kod osoba mlađih od 55 godina, što je porast u odnosu na 11% iz 1995. godine.

Pexels

Obratite pažnju

Stručnjaci, poput gastroenterologa sa Sveučilišta Tufts, ukazuju na epidemiju pretilosti kao jedan od glavnih uzroka, s obzirom na to da je višak tjelesne masnoće povezan s većim rizikom od raka debelog crijeva. Joel Mason iz Tuftsa naglasio je da je kolorektalni rak posebno osjetljiv na prehrambene čimbenike.

Stručnjaci pozivaju ljude da budu svjesni upozoravajućih znakova raka debelog crijeva. Na društvenim mrežama sve se više govori o simptomima, uključujući promjene u obliku stolice. Zdrava stolica trebala bi biti dugačka i u obliku kobasice, izbačena u jednom ili nekoliko manjih komada.

Dr. Jeffrey Dueker, gastroenterolog sa Sveučilišta u Pittsburghu, istaknuo je da svaka primjetna promjena u navikama pražnjenja crijeva, poput učestalosti odlaska na WC ili promjene oblika i konzistencije stolice, može biti znak ozbiljnijeg problema. Ostali simptomi raka debelog crijeva uključuju neobjašnjivi gubitak težine, krv u stolici i bolove u trbuhu. Dueker naglašava da, iako ovi simptomi ne znače uvijek rak, ne treba ih ignorirati.

Ova tri znaka visokog kolesterola mogu se uočiti na tijelu bez testiranja

Treba brzo reagirati

Posebno je važno da mladi ljudi ne zanemaruju znakove upozorenja. Stručnjaci preporučuju kolonoskopiju kao ključan alat za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Pregledi obično počinju u dobi od 45 godina, ali oni sa simptomima ili obiteljskom poviješću raka debelog crijeva trebali bi se pregledati ranije.

Cecchini zaključuje: “Rano otkrivanje raka putem probira ili prepoznavanja simptoma omogućava dijagnosticiranje raka u ranijoj fazi, kada je liječenje lakše i često uspješnije. Većinu pacijenata s rakom debelog crijeva uspijemo izliječiti svake godine.”

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI