![](https://www.dnevno.ba/wp-content/uploads/2024/06/setnja-155x80.webp)
Postoje mnoge dobrobiti koje ljudi mogu iskusiti kao rezulta...
Održavanje uravnotežene prehrane ključno je za optimalno zdravlje crijeva i metabolizma. Naša crijeva su dom bilijunima bakterija koje igraju ključnu ulogu u probavi, imunitetu i regulaciji raspoloženja. Ono što jedemo značajno utječe na metabolizam, proces kojim tijelo pretvara hranu u energiju.
Važno je ne zanemariti utjecaj pića koje konzumiramo. Jako je važno paziti i na ono što pijemo. Određeni napici mogu imati loš utjecaj na naše cjelokupno zdravlje.
Nutricionistica Lisa Richards i dijetetičarka Trista Best ističu dvije opcije koje bi trebali izbjegavati ako želimo očuvati zdravlje crijeva i brz metabolizam.
Voćni sokovi iz trgovine, iako se često smatraju zdravim izborom, mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine. “Komercijalni voćni sokovi mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine zbog visokog udjela dodanog šećera i nedostatka vlakana”, kaže Richards za SheFinds.
Ti sokovi često sadrže velike količine rafiniranog šećera za poboljšanje okusa, što dovodi do brzih skokova razine šećera u krvi, među ostalim rizicima. Također, takvi skokovi mogu pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, stanju koje smanjuje sposobnost tijela da regulira šećer u krvi i može dovesti do metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2.
Richards naglašava da proces cijeđenja također uklanja većinu prirodnih vlakana koja se nalaze u cijelom voću, što je važno za usporavanje apsorpcije šećera i poticanje osjećaja sitosti.
“Bez vlakana tijelo brzo probavlja sok, što dovodi do povećane gladi i unosa kalorija”, napominje ona. Ta kombinacija visokih razina šećera i malo vlakana može značajno poremetiti zdravlje metabolizma te pridonijeti debljanju i pretilosti.
Energetska su pića popularna zbog svoje sposobnosti da podignu razinu energije, ali mogu predstavljati ozbiljne rizike za zdravlje, posebno kada su u pitanju naša crijeva.
“Energetska pića mogu biti štetna za zdravlje crijeva zbog visokog udjela kofeina i šećera, kao i prisutnosti umjetnih sladila i aditiva“, ističe Best. Pretjerani unos kofeina može pretjerano stimulirati probavni sustav, što dovodi do problema poput gastritisa i refluksa kiseline.
Osim toga, visoka razina šećera u energetskim pićima potiče rast štetnih bakterija u crijevima, narušavajući ravnotežu mikrobioma. “Umjetni zaslađivači, poput sukraloze koji se nalaze u mnogim energetskim pićima, mogu negativno utjecati na raznolikost crijevnih bakterija, potencijalno dovodeći do stanja poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i metaboličkih poremećaja”, zaključila je dijetetičarka.
Postoje mnoge dobrobiti koje ljudi mogu iskusiti kao rezulta...
Održavanje uravnotežene prehrane ključno je za optimalno...
Novo istraživanje provedeno od strane istraživača s Medic...
Rak debelog crijeva sve je češći među mladim odraslim os...