Pixabay

Sedam znakova da vam u organizmu fali ovog ključnog minerala: Nikako ih nemojte ignorirati

Autor: Dnevno.ba

Željezo je mineral koji igra ključnu ulogu u prijenosu kisika kroz tijelo, kao i mnogim drugim važnim procesima u organizmu. Nedostatak željeza može izazvati zdravstvene tegobe poput anemije.

Osoba s manjkom željeza može imati i blijedu kožu, krhke nokte te pojačan gubitak kose. Zbog slabijeg imuniteta javljaju se i ranice u ustima ili na jeziku te su osobe sklonije virozama. No dobra je vijest da možemo utjecati na njegovu razinu u tijelu konzumacijom određenih namirnica bogatim ovim mineralom.

Dijetetičar dijeli neke od najčešćih simptoma nedostatka željeza.

Osobe s nedostatkom željeza, ako se ne liječe, mogu doživjeti značajno kognitivno oštećenje i lošu kvalitetu života.

Ovo su neki od znakova da ne dobivate dovoljno željeza

1. Osjećate se umorno
Jedan od prepoznatljivih znakova nedostatka željeza je neobičan umor ili iscrpljenost. Ovaj simptom se javlja jer vaše tijelo ovisi o željezu za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji im omogućuje prijenos kisika po tijelu.

Kada su razine željeza niske, tijelo može imati poteškoća s prijenosom dovoljne količine kisika do vaših tkiva i organa, što dovodi do stalnog osjećaja iscrpljenosti.

Ilustracija: Pixabay

2. Uočavate promjene na noktima
Jedan od prepoznatljivih znakova nedostatka željeza je pojava koilonihije.

U ovom stanju nokti postaju tanki i konkavni, nalik obliku žlice. Ovaj simptom odražava više od samo kozmetičkog problema; može ukazivati na nedostatak željeza u tijelu, utječući na proizvodnju hemoglobina i opće zdravlje.

3. Često vam je hladno
Jedan od prepoznatljivih znakova nedostatka željeza je povećana osjetljivost na hladnoću.

Osobe s nedovoljnim razinama željeza mogu osjećati neobičnu hladnoću ili imati hladne ruke i noge, čak i u relativno toplim okruženjima.

To se događa jer željezo igra ključnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, što je bitno za prijenos kisika u tijelu, utječući na našu unutarnju regulaciju temperature.

4. Imate loš akademski uspjeh
Za djecu, nedovoljan unos željeza s vremenom se može manifestirati kao loš akademski uspjeh.

U jednoj studiji, prosječni rezultati iz matematike bili su niži kod djece s nedostatkom željeza u usporedbi s djecom s normalnim razinama željeza.

5. Loše spavate
Adekvatna razina željeza u tijelu pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina, neurotransmitera koji su ključni za regulaciju ciklusa spavanja.

Podaci pokazuju da je nedostatak željeza povezan s lošijom kvalitetom sna, poremećajima disanja tijekom spavanja i drugim faktorima povezanim sa snom.

Ilustracija: Unsplash

6. Osjećate anksioznost
Anksioznost može proizaći iz različitih izvora, od genetskih faktora do životnih iskustava. Manje je poznato da i nedostatak željeza može biti povezan s povećanom anksioznošću.

Željezo je ključno za podržavanje zdravlja mozga, utječući na sintezu neurotransmitera i funkciju mozga.

Shutterstock/IIustracija

7. Žudite za ledom
Jedan zanimljiv znak nedostatka željeza je stanje žudnje za tvarima koje nemaju nutritivnu vrijednost, poput leda, zemlje, gline ili škroba.

Ovo neobično ponašanje Često je način na koji tijelo signalizira nedostatak esencijalnih nutrijenata, poput željeza.

Namirnice bogate željezom

Naše tijelo ne može samostalno proizvesti željezo, stoga je važno pripaziti na odabir namirnica kako bismo osigurali njegove dovoljne količine za normalnu funkciju organizma. Posebice za osobe koje ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla, zbog čega nešto češće mogu imati problema s deficitom željeza, dobro je znati kako vitamin C poboljšava apsorpciju ovog minerala.

Ilustracija: Unplash

Neke od najboljih biljnih i životinjskih namirnica kao izvori željeza u prehrani su:

  • crveno meso, bijelo meso,
  • iznutrice (posebice jetrica),
  • jaja i žitarice,
  • voće i zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, brokula, kupus),
  • grahorice (grah, grašak, leća, slanutak)
  • orašasti plodovi i sjemenke (bučine sjemenke, sezam, chia sjemenke)
  • riba, školjke (dagnje i kamenice).

Željezo iz mesa i ribe se znatno bolje apsorbira, što znači da su te namirnice bolji izvori željeza, a često u biljnim namirnicama postoje I drugi spojevi koji sprečavaju apsorpciju ionako teže iskoristivog željeza. Naravno, postoji i opcija dodataka prehrani sa željezom, koji bi se trebali uzimati na preporuku liječnika. Zdrave osobe dovoljan unos željeza, ali i ostalih minerala i vitamina nužnih za zdravlje, mogu osigurati konzumirajući raznovrsnu prehranu.

Željezo ima iznimno važnu ulogu u našem organizmu stoga bi trebali o njegovim zalihama misliti i prije nego što nastupi umor, bezvoljnost i gubitak snage.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI