Foto: Pixabay

Uz samo jedan sastojak koji ima svaka kuhinja otkrijte je li vaše povrće puno pesticida

Autor: Dnevno.ba

Pesticidi su ključni alati u poljoprivrednoj praksi za zaštitu usjeva od štetnika i bolesti, osiguravajući visoke prinose i kvalitetu povrća. Ipak, njihova upotreba izaziva kontroverze zbog potencijalnih štetnih utjecaja na okoliš, ljudsko zdravlje i ekosustave.

Kada kupujete rajčice i krastavce, važno je provjeriti jesu li sigurni za konzumaciju i jesu li kontaminirani pesticidima. Postoji jednostavan kućni trik koji možete isprobati kako biste to provjerili.

Prvo, temeljito operite rajčicu ili krastavac pod tekućom vodom kako biste uklonili prljavštinu i površinske ostatke koje povrće može imati nakon branja iz zemlje ili sa skladišta.

Foto: Pixabay

Sjajan trik

Pripremite pastu od sode bikarbone i vode: U maloj posudi stavite jednu čajnu žličicu sode bikarbone, a zatim dodajte dovoljno vode da dobijete pastu. Dobro promiješajte da se soda bikarbona potpuno otopi. Nanesite pastu koju ste dobili na rajčicu ili krastavac. Koristite prst ili kist kako biste ravnomjerno nanijeli pastu na cijelu površinu voća ili povrća.

Pričekajte nekoliko minuta. Ostavite pastu na površini rajčice ili krastavca oko 5-10 minuta. Tijekom tog vremena, soda bikarbona će reagirati ako su na površini prisutni pesticidi. Isperite pod vodom. Nakon nekoliko minuta, isperite rajčicu ili krastavac pod mlazom vode kako biste uklonili pastu i sve ostatke.

Stiglo upozorenje, ovu hranu nikako nemojte jesti: Od nje umire 2.7 milijuna ljudi

Promatrajte rezultate. Ako su rajčica ili krastavac bili izloženi pesticidima, može doći do promjene boje ili teksture na mjestima gdje ste nanijeli pastu. Čist i neprskani proizvod neće pokazivati nikakve znakove reakcije, piše Najžena.

Ovaj jednostavan trik može vam pomoći da osigurate da voće i povrće koje konzumirate bude što sigurnije i zdravije.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI